Vasárnap du. a Gázai-övezetből ismét Grad-rakétát lőttek ki Szderot városra – nem volt személyi sérülés – A Légierő viszonozta a támadást – Izrael nem tűri a “rakétacsöpögtetést”

Grad-rakéta Szderotra – nincs személyi sérülés ♦ 2001 óta több, mint tízezer rakéta ♦ A Légierő viszonozta a támadást

A BECSAPÓDÁS HELYE

Vasárnap délután 14:30-kor a Gázai-övezetből Grad-rakétát lőttek ki Szderot városra. A rakéta két ház között robbant. Sebesülés nem történt.

A Légierő “közelebbről meg nem nevezett eszközzel” (ez alatt általában drón értendő) a Hamasz katonai létesítményeit támadta.
Gázai hírforrások szerint izraeli tankok is lőttek palesztin célpontokat.
Valószínűleg tévedésből Ramat Gan város egyes körzeteiben is megszólaltak a szirénák.
A Gázai-övezet határától néhány száz méternyire fekvő Szderot városát 2001 óta több, mint tízezer rakétatámadás érte.

Izrael nem tűri a “rakétacsöpögtetést” ♦ Vasárnap este újabb megtorló légitámadás Gáza ellen

Vasárnap este a Légierő újabb, ezúttal nagyobb mértékű támadást intézett a Hamasz, az Iszlám Dzsihád és a “Népi front” nevű szervezetek infrastruktúrái ellen a Gázai-övezet északi részében.
Ez volt a második megtorló intézkedés, miután a Légierő vasárnap délután, röviddel a Szderot elleni rakétatámadás után már reagált.
A Gázai-övezetet uraló Hamasz, mint korábbi esetekben is, jelentette, hogy egy kisebb, tőle független szervezet lőtte ki a rakétát, Izrael azonban a Hamaszt látja egyedüli felelősnek minden provokációért.
Gázai jelentések szerint az esti, több tucat berepülés során egyetlen ember sebesült meg, repeszektől.
A Hamasz “katonai szárnya” szóvivője, Abu Obejda követelte, hogy Izrael “ne nyomja el” a börtöneiben terrorcselekményekért fogva tartott palesztinokat és kijelentette: ők is hasonlóképpen bánnak a fogságukba került izraeliekkel.
Jelenleg csak izraeli katonák holttestei vannak a Hamasz birtokában: ezek szerint a terrorszervezet újabb emberrablásokat helyez kilátásba.
“Az ellenségnek tudnia kell, hogy a Gáza körüli határzár nem szolgálja a csendet, és nem akadályozza a palesztin felkészülést” – jelentette ki, ugyanakkor a Hamasz diplomáciai csatornákon jelezte, hogy nem érdekelt a helyzet eszkalációjában.
Izrael viszont teljes nyugalmat követel, és nem tűri a “rakétacsöpögtetést”, az időközönként végrehajtott rakétázásokat izraeli terület ellen.
Izraeli Hírlevél – Halmos László

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?