Megfejtették a keresztesek egyetlen arab nyelvű írását

Izraeli régészeknek sikerült megfejteniük azt a szürke márványtáblára írt, 800 éves szöveget, amely a keresztesek eddig ismert egyetlen arab nyelvű történelmi hagyatéka – jelentette be az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA).

A kőtáblán II. Frigyes (1194-1250) német-római császár neve látható, és egy dátum: “1229, a mi Urunk Jézus, a Messiás megtestesülése”. A leletet még évekkel ezelőtt fedezték fel egy falon a Tel-Avivhoz tartozó Jaffában, ám nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget, mert úgy vélték, hogy az Oszmán Birodalom idejéből származik.

Akkor jöttek rá, hogy valójában a középkori keresztes háborúk idején íródott, amikor elkezdték megfejteni a rajta lévő szöveget – mondta Móse Saron, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora, akit a www.monstersandcritics.com [1] internetes portál idézett.

A hatodik keresztes hadjáratot (1228-1229) vezető II. Frigyes két feliratot helyezett el az általa megerősített jaffai vár falán, egyet latinul, egyet pedig arab nyelven. “A szöveget a császár hivatalnokai, de az is lehet, hogy maga II. Frigyes készítette. Annyi biztos, hogy ez az egyetlen felirat, amelyet ez idáig megfejtettek” – közölte a szürke márványtáblát kibetűző két régész egyike.

 

A 800 éves felirat, amely felsorolja a császár összes címét, szinte teljesen ép állapotban van. A régészeti hivatal szerint ilyen arab nyelvű leletet még az uralkodó Szicíliában épült palotájában sem találtak.
A hadjárat legnagyobb eredménye az volt, hogy a császár átadta Jeruzsálemet a kereszteseknek, miután 1229-ben békemegállapodást kötött a várost addig birtokló al-Malik al-Kámil egyiptomi szultánnal.

2011. november 17., csütörtök 18:22

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?