Az izraeliek mindössze negyede támogatja csak Netanjahu döntését a szombati vasútépítési munkák felfüggesztésében

Képtalálat a következőre: „katz netanjahu”
Katz és Netanjahu

Maariv lap megbízásából vasárnap készült közvélemény-kutatás szerint az izraeliek mindössze negyede támogatja csak Binjamin Netanjahu miniszterelnök döntését a sabatkor történő vasútépítési munkálatok felfüggesztésében.

A Panels Research közvélemény kutató 502 felnőtt izraeli válaszadót kérdezett meg arról, hogy kivel ért egyet a Netanjahu-Katz között kialakult vitában. A poll szerint 52% támogatja a közlekedési minisztert, 25% a miniszterelnököt és a fennmaradó 23% nem tudja a választ.

A Katz közlekedési minisztert támogatók túlnyomó többsége világi/hagyomány tisztelő beállítottságú valamint a Likud szavazók jelentős többsége. Az ortodox megkérdezettek nagyrészt “nem tudom” választ adtak. A miniszterelnököt támogatók többsége a haredi (ultra-ortodox) válaszadók voltak.

A poll szerint a megkérdezettek 61%-a elfogadja a sabatkor történő vasútépítési munkálatokat, 34% a hét folyamán szeretné és 5% nem tudta a választ. A statisztikai elemzés 4,3%-os hibahatár mellett készült.

A válaszadók 62% elégedett a közlekedési miniszter munkájával és 30% elégedetlen. Arra a kérdésre, hogy Netanjahunak menesztenie kell a közlekedési minisztert 62% úgy gondolja, hogy nem, 12% szerint igen, 26% pedig nem tudja. A Likud szavazók között az eredmények hasonlóak voltak. Két ugyanebben az időben zajló közvélemény-kutatás eredményei szerint a Likudon belül még nagyobb Katz támogatottsága a vasútépítési vita kapcsán.

A vasárnap sürgősen összehívott kabinett gyűlésen Netanjahu határozottan kijelentette, hogy a miniszterek feladata a válságok megelőzése, nem pedig a létrehozása. A koalíción belül kirobbanó vita után valamelyest csillapodtak ugyan a kedélyek és úgy tűnik a közlekedési miniszter marad a helyén, de erősen rezgett a léc.

Ziva David/ujkelet.live

 

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2022. június
h k s c p s v
« jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930