Amerikai nagykövetség Jeruzsálemben: A szenátus határozatban sürgeti Trumpot

Az amerikai szenátus hétfőn későn este elsöprő többséggel megszavazta azt a határozatot, amely arra sürgeti Donald Trump elnököt, hogy helyezze át az Egyesült Államok izraeli nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Amerikai nagykövetség Jeruzsálemben: A szenátus határozatban sürgeti Trumpot

Az USA nagykövetsége Tel-Avivban / Fotó: Reuters

A határozatot a száztagú szenátus 90:0 arányban szavazta meg. A javaslat elfogadását a törvényhozók az 1967-es arab-izraeli háború és Kelet-Jeruzsálem elfoglalásának 50. évfordulójára időzítették. Az amerikai szövegezés nem Kelet-Jeruzsálem megszállásáról, hanem Jeruzsálem újraegyesítéséről szól.

Az 1995-ben elfogadott törvény életbe léptetését huszonkét esztendő óta valamennyi amerikai elnök félévenként “menetrendszerűen” elhalasztotta, mivel a nagykövetség átköltöztetése egyet jelentett volna annak elismerésével, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, s az 1947-es ENSZ-határozat felrúgásával. Az ENSZ határozata ugyanis Palesztina megosztásáról és Jeruzsálem nemzetközi felügyelet alá helyezéséről rendelkezett. Az 1967-es háború óta Jeruzsálemet Izrael a saját újraegyesített fővárosának tekinti, ám az Egyesült Államok demokrata párti és republikánus elnökei egyaránt tartózkodtak ennek elismerésétől.

“Miközben tisztában vagyunk azzal, hogy Izrael továbbra is sok fenyegetéssel néz szembe, e határozat kétpárti elfogadása újabb jele az Egyesült Államok elkötelezettségének izraeli barátai iránt” – fogalmazott a voksolás után Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője.

A hallgatólagos elismerés

A Jerusalem Post című izraeli lap május végén írt arról, hogy az izraeli kneszet (parlament) és az amerikai kongresszus június 6-án videokapcsolat segítségével együtt emlékezik meg az 1967-es háború – és Jeruzsálem elfoglalásának – ötvenedik évfordulójáról, s az eseményen a kongresszusban jelen lesz Trump elnök, Mike Pence alelnök és az amerikai törvényhozás valamennyi vezető politikusa is. A lap szerint e lépést Izraelben úgy értelmezik, hogy a Fehér Ház hallgatólagosan elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

1967. június 5 - 10. A Gamal Abden-Nasszer egyiptomi elnök által összekovácsolt négyes szövetség tagjai (Egyiptom, Jordánia, Szíria, Irak) elkötelezte magát egy Izrael elleni nagy háborúra.  (Wikipédia/Reuters)
Galéria: Archív képek a hatnapos háborúról (1967) További képek
atv.hu/MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?