Ötven éve történt: Elképesztő képek a hatnapos háborúról

Ötven éve, 1967. június 5-én tört ki a harmadik, úgynevezett hatnapos arab-izraeli háború, amelynek során Izrael Egyiptomtól elfoglalta a gázai övezetet és a Sínai-félszigetet, Szíriától a Golán-fennsíkot, Jordániától pedig Ciszjordániát és a teljes Jeruzsálemet. Képes összefoglalónkban archív felvételekkel elevenítjük fel a történteket.

A Jerusalem Post című izraeli lap május végén írt cikkére hivatkozva az MTI arról ír, hogy az izraeli kneszet (parlament) és az amerikai kongresszus június 6-án videokapcsolat segítségével együtt emlékezik meg az 1967-es háború – és Jeruzsálem elfoglalásának – ötvenedik évfordulójáról, s az eseményen a kongresszusban jelen lesz Trump elnök, Mike Pence alelnök és az amerikai törvényhozás valamennyi vezető politikusa is. A lap szerint e lépést Izraelben úgy értelmezik, hogy a Fehér Ház hallgatólagosan elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

1967. június 5 - 10. A Gamal Abden-Nasszer egyiptomi elnök által összekovácsolt négyes szövetség tagjai (Egyiptom, Jordánia, Szíria, Irak) elkötelezte magát egy Izrael elleni nagy háborúra.  (Wikipédia/Reuters)
Galéria: Archív képek a hatnapos háborúról (1967) További képek

atv.hu

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?