Egy biztonsági őr lelőtt egy kődobáló arab fiatalt egy izraeli arab városban egy körözött személy letartóztatása miatt kitört zavargásban

Police car burnt in the riot Egy felgyújtott rendőrautó

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:  Jeruzsálem, 2017. június 6., kedd (MTI)
Egy biztonsági őr lelőtt egy arab fiatalt keddre virradóra a Kfar Kasszem nevű, arabok lakta izraeli városban keddre virradóra, amikor a rendőrség rutinintézkedése nyomán zavargások törtek ki – jelentette az izraeli katonai rádió.
    Ami Ben David, az izraeli rendőrség egyik szóvivője szerint a zavargások egy autó utasainak igazoltatása nyomán törtek ki, amikor az őrjárat az igazolványok átvizsgálásakor kiderítette, hogy egy körözött ember ül a gépkocsiban. Megpróbálták letartóztatni az illetőt, de ellenállt, majd mintegy ötven helyi fiatal a segítségére sietett, és kövekkel kezdte dobálni az intézkedő rendőröket. A rendfenntartók végül elfogták, és elvitték a városból a körözött embert.
    A rendőri kényszerintézkedés után súlyosbodott a helyzet, több százan gyűltek össze a város bejáratánál, kövekkel dobálták a rendőrség épületét, és felgyújtottak három rendőrautót.
The burnt patrol car, the aftermath
    A rendőrőrs épületét felügyelő biztonsági őr, egy civil biztonsági cég alkalmazottja életveszélyben érezte magát, és lövéseket adott le a kődobálók felé, és megölt egy húszéves fiatalt. Ezek után az arab fiatalok még nagyobb számban tiltakoztak, a rendőrség pedig nagy erőkkel érkezett a helyszínre, hogy kimentse a rendőrőrsön rekedt rendőrt és biztonsági őrt.
    Tömegoszlató eszközökkel véget vetettek a zavargásoknak, és közben tárgyalások kezdődtek Kfar Kasszem vezetőivel a helyzet normalizálásáról. Továbbra is jelentős rendőri erők tartózkodnak a városban.
    Ajman Ode, az izraeli parlament arab frakciójának vezetője a katonai rádióban az arab fiatal meggyilkolásával vádolta a rendőrséget, és kifogásolta, hogy a hatóságok az izraeli arabok körében elkövetett gyilkosságok igen csekély hányadára derítenek fényt, ugyanakkor a zsidó közösségben elkövetett bűncselekmények esetében alaposan járnak el.
MTI 2017. június 6., kedd 8:12

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?