A Hezbollah támadással fenyegette meg az Egyesült Államokat

Támadással fenyegette meg a szíriai kormányerők oldalán a szíriai konfliktusban harcoló libanoni Hezbollah síita szervezet az Egyesült Államok Szíriában található állásait, ha az utóbbi átlépi a biztonsági övezetet, és bármilyen “vörös vonalat” – figyelmeztetett szerdán a szervezet az irányítása alatt álló katonai médiumon keresztül.

A Hezbollah támadással fenyegette meg az Egyesült Államokat

Amerikai haderő Szíriában (Fotó: Reuters)

A szíriai kormány szoros szövetségesének számító Hezbollah azután fenyegetőzött az amerikai állások támadásával, hogy kedden az amerikai vezetésű szíriai koalíciós erők kormánybarát csapatokra mértek csapást a szíriai-iraki határátkelőnél fekvő Al-Tanaf közelében.

Az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) kedden közleményben jelentette be a támadást, leszögezve, hogy

a koalíciós erők megsemmisítő csapást mértek a célba vett szíriai kormánybarát csapatokra.

A közlemény ugyanakkor leszögezi, hogy a koalíciós erők “nem szándékoznak” a szíriai rendszer vagy a rendszert támogató csapatok ellen harcolni, de “készek arra, hogy megvédjék magukat, ha szíriai kormánycsapatok nem hajlandóak elhagyni a biztonsági övezeteket”.

Az eset kapcsán a Hezbollahhoz közeli al-Manar televíziós csatorna egy olyan videofelvételt közölt, amelyen – a csatorna elmondása szerint – egy iráni drón látható, amint egy amerikai katonát követ titokban az ország keleti felében. A felvétel a szervezet szerint bizonyíték arra, hogy

a szíriai kormánybarát csapatok kedvük szerint támadhatják meg a gyanútlan amerikai egységeket.

A síita nagyhatalomnak számító Irán kulcsfontosságú támogatója a libanoni síita szervezetnek, és a szíriai kormánynak is, valamint maga is mélyen érintett a szíriai polgárháborúban. Irán segített például a szíriai konfliktusban harcoló több ezer iraki, afgán és pakisztáni síita milicista kiképzésében, valamint a Hezbollah harcosai is szorosan együttműködnek az iráni katonai parancsnokokkal Szíriában.

atv.hu/MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?