Július 4-én kezdődik a Maccabiah, a zsidó olimpia + a magyar csapattal + Magyar motorosok is viszik a Maccabiah lángját

http://izraelinfo.com/2017/06/09/julius-4-en-kezdodik-makkabia-zsido-olimpia-ime-magyar-csapat-szuperul-osszerakott-videoja/


Macabbiah 2017 – hivatalos logó

24 nap múlva, július 4-én rajtol – és július 18-ig tart – a 20. Maccabiah Világjátékok, Izraelben. A magyar csapat az előző alkalommal, a legnépesebb küldöttséggel 75 fővel vett részt, és ráadásul a legjobban szerepelt, 20 éremmel. A mostani Maccabiah Világjátékok egyben fontos felkészülési állomás is a 2019-ben Budapesten megrendezésre kerülő Európai Maccabiah Játékokra.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=107&v=wwC29vR4xJQ

Mit kell tudni a Maccabiáról?

Először is azt, hogy héberről angol átírással Maccabiah-ként lehet rákeresni a világhálón, és mi magyarul nem szeretnénk, ha bárki is cézne a dupla kázás helyett és szóvégi házna, ezért a hát ragozásnál elhagyjuk, a dupla cét pedig a klub iránti tiszteletből meghagyjuk. Ennél mondjuk egyel fontosabb az, hogy ez a legnagyobb zsidó esemény a világon. 4 évente – a nyári olimpiákat követő esztendőkben –, 80-nál is több országból, majd 10 000 fő (sportolók és kísérők) vesz részt a versenyen. A Maccabiát, melyen korábban számos olimpiai bajnok is rajthoz állt, a világ 4. legnagyobb sporteseményként tartják számon.

A Maccabi VAC Magyarország 1989-óta vesz részt hivatalosan a Maccabiah Játékokon. Azóta egyetlen rendezvényről sem hiányzott a magyar delegáció. Mind a Világjátékokon, mind az Európa Játékokon rengeteg érmet szereztek sportolóink.

Az előző alkalommal, 2013-ban az addigi legnépesebb magyar küldöttség (73 sportoló) a legsikeresebben szerepelt. Összesen 20 érmet, ebből 4 aranyat nyertek versenyzőink, s ezzel az országok közötti rangsorban a legjobb 13 között végzett a csapat.

Idén a Maccabi VAC, 98 sportolója áll rajthoz a következő sportágakban:

 • vívás
 • úszás
 • para úszás
 • atlétika
 • triatlon
 • vízilabda
 • futsal
 • torna
 • ritmikus gimnasztika
 • asztalitenisz
 • tenisz
 • lovaglás (díjugratás)
 • karate
 • taekwondo
 • bridzs
 • golf

Az akkori érmesek közül sokan most is ott lesznek Izraelben és ismét szeretnének dobogóra állni. Sőt, feljebb lépni! A csapatot erősítik a 2évvel ezelőtti, berlini Európa Játékokon remekül szereplő  vívóink, akiktől ezúttal is sok-sok érmet remélünk.

Az idei Maccabiah kivételes viadal lesz, ugyanis idén rengeteg, a zsidóság számára fontos esemény évfordulóját ünnepeljük. Csak néhány példa:

120 éve – rendezték az 1. Cionista Világkongresszust (1897. augusztus 29. – Bázel)

100 éve – fogadta el Nagy-Brittania kormánya a Balfour Nyilatkozatot (1917 novembere)

70 éve ­–  az ENSZ jóváhagyta Palesztina megosztását, s lehetővé tette Izrael megalapítását

50 éve –  a hatnapos háborúban szabadult fel Kelet-Jeruzsálem és egyesült újra, Jeruzsálem

Végül, de messze nem utolsó sorban, ez lesz a 20. Maccabiah. Az elsőt 85 éve, 1932-ben rendezték.

Még mindig lehet önkéntesnek jelentkezni erre a csodás sporteseményre ezen az email címen.


Magyar motorosok is viszik a Maccabiah lángját


Ride 4 Solidarity with Israel zászló

Motoron Londonból Jeruzsálembe

Kevesebb mint egy hét múlva, június 13-án felbrummognak a cionista motorok Londonban, ahonnan a Ride for Solidarity csapat elindul Jeruzsálembe, a Maccabiah játékokra.

Különböző háttérrel rendelkező motorosok kerekednek fel a nagy útra Romániából, Magyarországról, Németországból, Svájcból, Olaszországból, Izraelből és az USA-ból, akiket az Izrael Állam iránti szeretet egyesít. Nemzeti lobogókkal és izraeli zászlókkal motorjaikon szelik át Európát. 14 motoros, nők és férfiak, keresztények és zsidók, akik 11 országot és egy tengert, összesen 7000 km-t kereszteznek, hogy együtt támogassák Izraelt.

Motorral? Miért Londonból?

1930-ban tizenegy zsidó motoros a Brit Mandátum területéről indulva toborzott sportolókat az első Maccabiah világjátékokra. Ők 2 év alatt járták meg a Jeruzsálem-Skócia-Jeruzsálem távot, és nekik is köszönhetően több mint nyolcszáz sportoló vett részt az első zsidó olimpián. A londoni indulás magyarázata, hogy Lord Balfour 1917-ben Londonban írta alá a zsidó nemzeti haza létrehozásának támogatását, a Balfour-nyilatkozatot. Június 13-án indulnak, azon a napon, amikor 1967-ben a Szovjetunió azt követelte az ENSZ-től, hogy büntesse meg Izraelt az arab hadsereg győzelméért, ami elkötelezte magát a zsidó állam elpusztítása mellett. A Ride4Solidarity (R4S) motorosokat Londonból Jonathan Arkush vezeti, a brit hitközség elnöke, aki maga is motoros.

Zsidó emlékezés

Két II. világháborús haláltáborban állnak meg: Dachauban (Németország) és Mauthausen-Gusenben (Ausztria), a holokauszt áldozatainak emléke előtt tisztelegve és emlékezve, Münchenben pedig a ’72-es olimpiai terrortámadás 11 izraeli áldozatának és családjaik áldozatainak emlékére.

Zsidó ünneplés

Az út azonban az életet ünnepli: ünnepli Izrael Államot, a csodát, amely barátok támogatásával a zsidó nép legnagyobb vállalkozása: egy olyan ország, amely minden akadály és fenyegetés ellenére a szabadság, a stabilitás és a haladás jelképe az egész világon, a meggyötört Közel-Keleten.


R4S logó

A láng

Izraelbe július elején érkeznek az R4S motorosok, ahol csatlakoznak a Maccabiah csapataihoz, és köszöntik saját közösségeiket a zsidó olimpián. A motorosok viszik a Maccabiah lángját Tel-Avivból Jeruzsálembe a megnyitóra, ami július 6-án kerül megrendezésre Jeruzsálemben a Teddy Stadionban.

Szervezők és magyarok motorosok

A román állampolgár Marco Maximilian Katz a Ride4Solidarity kezdeményezője, szervezője és az egész túra kitalálója. Ő hívta meg a magyar Maccabi klub volt elnökét, Horváth Józsefet az útra, aki örömmel csatlakozott hozzá szervezőként. Jocón kívül két magyar tagja van még a csapatnak: Kalotai Gábor és Lukács Sándor Alex.

Az útvonal

London – Brüsszel – Köln – Frankfurt – Dachau – München – Mauthausen – Pozsony – Komárom – Budapest – Szófia – Larissa – Athén – Haifa – Jeruzsálem

Megkérdeztük Horváth Jocót, hogy mi hajtja az ő motorját. Ezt válaszolta:

– Azért veszek részt, mert fontosnak tartom a projekt üzenetét: motorozással az életért, a békéért. A terror mindenhol terror. Izraelben, Európában is. Nem szabad különbséget tenni köztük, mint ahogy a média jelentős része teszi.
Ha már zsidó az ember, legyen büszke zsidó.
A Maccabi része az életemnek 1993 óta, fontos, hogy részt vegyek valahogyan az idei Maccabián, és ez a motoros túra különleges módja a részvételnek.
Szeretek motorozni.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?