Három szervezet is magára vállalta az izraeli rendőrnő megölését + Netanjahu felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy ítélje el a pénteki jeruzsálemi merényletet

Három szervezet is magára vállalta az izraeli rendőrnő megölését

Három szervezet, az Iszlám Állam, a Hamász és Népi Front Palesztina Felszabadításért (PFLP) is jelentkezett annak a jeruzsálemi támadásnak az elkövetőjeként, amelyben pénteken meghalt egy izraeli rendőrnő, Izrael közlése szerint viszont a merénylők nem tartoztak semmilyen fegyveres csoporthoz.

Három szervezet is magára vállalta az izraeli rendőrnő megölését

Az izraeli rendőrnőt a jeruzsálemi óváros Damaszkuszi kapujánál késelte halálra egy támadó. A hatóságok szerint az elkövetők közül ketten tüzet nyitottak rendőrök egy csoportjára, akik válaszlövéseket adtak le. A harmadik támadó pedig – mielőtt őt is agyonlőtték volna – késsel megszúrta a rendőrnőt.

Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet pénteken közleményben tudatta, hogy az ő “oroszlánjaik” követték el a merényletet.

Szombaton azonban a palesztin Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász és a PFLP is jelentkezett, cáfolva az Iszlám Állam közlését, s azt állítva, hogy az ő embereik közös akciója volt a támadás. A PFLP tudatta: “a megszállók bűnei” miatt sújtottak le.

Ezzel szemben az izraeli rendőrség szombaton arról adott tájékoztatást, hogy nem találtak semmilyen kapcsolatot a három támadó és bármilyen fegyveres csoport között.

“Ez egy helyi sejt volt. Egyelőre semmi nem utal arra, hogy a támadást egy terrorszervezet irányította volna, és semmilyen kapcsolatot nem találtunk semmilyen szervezettel”

– magyarázta Luba Szimri rendőrségi szóvivő.

Az Irakban és Szíriában is visszaszorulóban lévő Iszlám Állam többnyire bármilyen terrortámadást magára vállal, de bizonyítékokkal általában nem tud szolgálni arra, hogy valóban köze volt az akcióhoz.

atv.hu/MTI


Netanjahu felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy ítélje el a pénteki jeruzsálemi merényletet

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy ítélje el a péntek esti jeruzsálemi két összehangolt merényletet, amelyben életét vesztette egy izraeli határrendőrnő.

„A miniszterelnök követeli, hogy a Palesztin Hatóság ítélje el a támadást, és elvárja a nemzetközi közösségtől, hogy hasonlóképpen tegyen” – olvasható a kormányfői hivatal közleményében.

Netanjahu emellett – a közlemény szerint – fontolóra vette, hogy a Damaszkuszi kapu környékét „steril övezetté” nyilvánítja, ahová palesztinoknak nem fogják engedélyezni a belépést.

A Damaszkuszi kapu a kelet-jeruzsálemi óvárost övező városfal része, olyan terület, ahol palesztin jelenlét dominál. A közelmúltbeli jeruzsálemi merényletek többsége itt történt.

Péntek este két palesztin merénylő tüzet nyitott rendőrök egy csoportjára, akik viszonozták a tüzet. Egy harmadik támadó megkéselt egy rendőrnőt, aki később belehalt sérüléseibe. A rendőrök mindhárom merénylőt agyonlőtték, s a lövöldözésben több rendőr és négy civil is megsebesült.

A támadók valamennyien a ciszjordániai, Rámalláh melletti Deir Abu-Masal faluból származnak. Az izraeli hadsereg szombaton körbevette a falut, és lezárta annak környékét. A ynet hírportál szerint a katonák megkezdték a támadók házainak feltérképezését, hogy megtorlásul lerombolják őket.

A 2015 szeptembere óta tartó újabb erőszakhullámnak eddig 42 izraeli és legalább 272 palesztin áldozata volt. Rajtuk kívül életét vesztette két jordániai turista, két amerikai állampolgár, egy szudáni és egy eritreai menekült és egy brit turista is.

MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?