Botrány: Zsidó főszereplője miatt bojkottálják a szuperhősfilmet

Egyetlen olyan ország van a Földön, amellyel szemben nemzetközi szintű delegitimációs mozgalom működik. Tizenkét éve zajlik már Izraelnek – és a benne élő zsidóságnak – ez az új fajta démonizálása a Boycott, Divestments, Sanctions (BDS – bojkottálás, befektetések felfüggesztése, szankciók alkalmazása) mozgalom keretében. A szervezet akadémiai, gazdasági és kulturális szintű háborút folytat a zsidósággal szemben. Ennek legújabb megnyilvánulásait a film- és popkultúrában tapasztalhatjuk. A Hetek cikke.

Botrány: Zsidó főszereplője miatt bojkottálják a szuperhősfilmet

A kezdetek

2002-ben, a második intifáda idején a palesztinok egy nemzetközi szintű „szolidaritási mozgalom” kiépítésébe kezdtek. A „szolidaritás” alatt természetesen az Izraellel szembeni egyoldalú nyomásgyakorlást értették, a palesztinok szenvedéseinek Izraelre hárítását, az izraeli hadsereg démonizálását, és így tovább.

2004-ben alakult meg a Palesztin Kampány Izrael Akadémiai és Kulturális Bojkottjáért (Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel, PACBI). Ennek fő ideológusa Omar Barghouti volt, aki 2011-ben a BDS mozgalmat védő könyvet is megjelentetett, majd 2013-ban a New York Daily News hasábjain érvelt a mozgalom mellett. Hivatalosan 2005. július 9-én alakult meg a BDS mozgalom több mint 170 palesztin NGO (civil szervezet) részvételével.


A kezdeményezés gazdasági bojkottot hirdetett meg Izraellel szemben: ide tartozik az izraeli termékek bojkottja, illetve a parlamentekre, a nemzetközi szervezetekre és a cégekre való nyomásgyakorlás, amivel azt szeretnék elérni, hogy az illető országok ne üzleteljenek a zsidó állammal.

Az akadémiai bojkott keretében az izraeli egyetemekkel, professzorokkal és tudósokkal szembeni fellépést sürgették. A kulturális bojkottjuk az izraeli művészek, zenészek és színészek ellen zajlott és zajlik.

Harc Wonder Woman ellen

A nyár egyik leginkább várt filmje volt a legújabb szuperhős-film, a napokban bemutatott Wonder Woman. A film óriási sikert aratott, Patty Jenkins rendező máris magáénak tudhat egy rekordot: női rendezőként a filmtörténet eddigi legnagyobb első hétvégés bevételét érte el filmjével, amely a bemutatása utáni hétvégén 103 millió dollárt hozott. A legnagyobb közönségkritika oldalon, az IMDb-n több, mint 100 000 szavazat után 8,2-es pontozást kapott, a legnagyobb filmkritikus oldalon, a Rotten Tomatoes-on pedig elképesztően magas, 93 százalékos értékelésen áll.


A BDS mozgalom képviselői azonban nem tudtak eltekinteni attól a ténytől, hogy a film főszereplője egy izraeli színésznő, Gal Gadot, aki korábban az izraeli hadsereg (IDF) katonája és egy izraeli szépségverseny győztese is volt.

gal gadot (reuters)Gal Gadot (Reuters)A BDS mozgalom libanoni kampányát követően a filmet két órával a premier előtt betiltották Izrael északi szomszédjában, miközben Bejrút utcáit még a film plakátjai borították. Csupán azért, mert a főszereplő izraeli származású – annak ellenére, hogy sem az általa megformált karakternek, sem a filmnek semmi köze sincs Izraelhez. A film betiltása persze nem segíti a palesztinokat semmilyen módon – mert nem is ez a cél.

Zenészek Izrael ellen

A BDS mozgalom kulturális bojkott-erőfeszítéseinek egy másik példája, hogy nemrégiben több, nemzetközileg ismert személyiség is felszólította a Radiohead együttest, hogy mondják le közelgő izraeli turnéjukat. A zenekar vezetője, Thom Yorke azonban élesen bírálta ezeket a hangokat, a követeléseket „sértőnek” és „leereszkedőnek” nevezve a Rolling Stone magazinnak adott interjújában.


Április végén egy csoport művész és aktivista – köztük a Pink Floyd révén popzenei ikonná vált Roger Waters brit énekes és Desmond Tutu dél-afrikai Nobel-békedíjas emberi jogi aktivista – írta alá azt a petíciót, ami az együttestől a fellépés és Yorke izraeli egyetemen megtartandó előadásának a lemondását követeli.

„Teljesen őszinte leszek: ez nagyon felzaklatott! – fogalmazott Yorke. – Rengeteg olyan ember van, aki nem ért egyet a BDS mozgalommal, köztük mi is. Nem értek egyet a kulturális tilalommal… Mélyen felkavart, hogy ahelyett, hogy személyesen megkerestek volna, nyilvánosan dobták ránk a szennyet. Rendkívül tiszteletlen a részükről azt feltételezni, hogy félretájékoztattak minket, vagy annyira retardáltak lennénk, hogy ilyen döntéseket nem tudunk magunk meghozni. Kioktató és sértő volt a magatartásuk.”

Fő cél: Izrael felszámolása

A BDS mozgalom valódi célja nem az izraeli kormánypolitika megváltoztatása, hanem Izraelnek mint zsidó államnak a felszámolása. Ezt bizonyítja, hogy a mozgalom semmilyen pozitív tervet nem készít a konfliktus megszüntetésére, tevékenységének lényege csupán Izrael minél teljeskörűbb elítélése. További céljuk az, hogy minden palesztin visszatérhessen az 1967 előtti határok mentén meghatározott Izrael egész területére – nem csupán a jelenleg palesztin felügyelet alatt levő Gáza és Ciszjordánia területeire.

A BDS-aktivisták rendszerint hangsúlyozzák, hogy szeretnék, ha „erőszakmentes” módon érne véget az izraeli–palesztin konfliktus. Ez azonban lehetetlen, ha az egyik fél célja Izraelnek mint zsidó államnak a felszámolása.


A mozgalom ugyanakkor semmilyen kézzelfogható segítséget nem nyújt a palesztinoknak. A célja a nyugati – amerikai és európai – emberek szembefordítása Izraellel. Az általa szajkózott gyűlölködés nem a békét mozdítja elő, hanem háborúra uszít.

A BDS-aktivisták Izraelt rendszerint „apartheid államnak” nevezik, és a 20. századi Dél-Afrikához hasonlítják, ahol a fehérek elnyomták a feketéket. Dél-Afrikában a szegregáció törvényben is rögzítve volt – Izraelben ugyanakkor a zsidókra és a nem-zsidó izraeli polgárokra ugyanazok a törvények vonatkoznak. Izraelben az emberek nincsenek hivatalosan megkülönböztetve a fajuk, a vallásuk vagy a nemük alapján. A dél-afrikai analógia azért sem állja meg a helyét, mert Gázát és Ciszjordániát a palesztinok által szabadon megválasztott Palesztin Hatóság és a Hamasz vezetői kormányozzák, nem az izraeli kormány.

Hetek / Pátkai Mihály, Hack Petra

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?