Összehívják az ENSZ BT-t az izraeli-palesztin feszültség miatt + palesztin rakéták a Gázai-övezetből + A palesztinok megszakítják kapcsolataikat Izraellel + Pattanásig feszült a helyzet Izraelben

Összehívják az ENSZ BT-t az izraeli-palesztin feszültség miatt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását kérte Franciaország, Svédország és Egyiptom szombaton, az elmúlt napokban felerősödött izraeli-palesztin konfliktus miatt. Izrael bejelentette, kész közös megoldást találni az ügyben.

Összehívják az ENSZ BT-t az izraeli-palesztin feszültség miatt

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó diplomaták szerint a testület várhatóan hétfőn ül össze az ügyben.

Mahmúd Abbász palesztin elnök péntek este jelentette be, hogy megszakítják a kapcsolatokat Izraellel a jeruzsálemi Templom-hegyen bevezetett új biztonsági előírások miatt.

Izrael a július 14-i, két rendőr életét kioltó merénylet után telepített fémdetektoros kapukat és biztonsági kamerákat Jeruzsálem óvárosába. Az intézkedés miatt a héten Jeruzsálemben palesztin tüntetők csaptak össze izraeli rendőrökkel, több ember megsebesült.

Közben az Európai Bizottság közleményben kérte Izraelt és a jeruzsálemi muszlim szent helyek felett őrködő Jordániát, közösen keressenek megoldást a biztonság fenntartására, valamint állítsák vissza a korábbi állapotokat.

Izrael jelezte, kész tárgyalni a fémdetektorok eltávolításáról. Az ország hadseregének dandártábornoka arra kérte az arab országokat, hogy javasoljanak olyan más megoldást, amely segít megőrizni a biztonságot.

“Bármilyen megoldást, akár elektronikus, számítógépes vagy a modern technológia eszközeit, Izrael nyitott rá. Biztonsági megoldásra van szükség, nem politikaira, vagy vallásira.”

– mondta Yoav Mordechai.

Közben vasárnap hajnalban palesztinok rakétát lőttek ki Izraelre a Gázai-övezetből. A lövedék a levegőben felrobbant, a hatóságok szerint senki sem sebesült meg a támadásban.

atv.hu / MTI / BBC / Times of Israel


2017-07-23 11:48:00

A palesztinok biztonsági kamerákat se akarnak a Templom-hegyre

A palesztinok a detektoros biztonsági kamerák áltai elleőrzést is elutasítják a Templom-hegyen – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet.

A palesztinok biztonsági kamerákat se akarnak a Templom-hegyre

Az izraeli rendőrség az al-Aksza és a Sziklamecsetnek otthont adó Templom-hegyre vezető egyik kapu elé különleges biztonsági kamerát szerelt fel, amely képes kiszűrni azokat, akik fegyverrel, késsel, gránátokkal vagy más gyanús eszközzel készülnek a mecsetekhez, de a palesztinok az ellenőrzésnek ezt a módját is megtagadják és harcuk folytatását ígérik.

A Ynetnek egy sejk azt nyilatkozta az új biztonsági eszközről, hogy az

“még rosszabb, mint a detektoros kapu”, de nem fejtette ki bővebben véleményét. “Nem egyezünk bele semmiféle ellenőrzésbe, ma találkozunk további lépéseink meghatározásához”

– tette hozzá a sejk.

“Nem lépünk be ellenőrzéssel az al-Aksza mecsethez” – nyilatkozta a lapnak egy muzulmán a kamerák mellett. “Nem vagyunk bűnözők, akiket meg kell alázni. A kormánynak és Gilad Erdán belbiztonsági miniszternek abba kell hagynia az ostoba döntéseket, csak tovább rontanak a helyzeten” – vélekedett.

A hatóságok a kamerákkal a fémdetektoros beléptető kapukat próbálják kiváltani, mert múlt vasárnapi telepítésük óta a palesztinok tiltakoznak ellene, nem hajlandóak átmenni rajta, és tömegtüntetéseket rendeznek miatta.

A palesztinok azzal vádolják Izraelt, hogy a biztonsági ellenőrzéssel felrúgja az iszlám vallás harmadik legszentebb helyénél, az al-Aksza mecsetnél érvényes status quót, vagyis nem tartja tiszteletben és nem őrzi meg a hagyományos, korábbi állapotokat.

Az izraeli hatóságok viszont hangsúlyozzák, hogy a detektoros kapukat és a detektoros kamerákat is az al-Aksza mecsettől távol, a Templom-hegyen kívülre telepítették, és továbbra is zavartalanul imádkozhatnak az ellenőrzés után belépő muzulmán hívek.

Pénteken három palesztin életét vesztette és több százan megsebesültek a detektoros kapuk miatt kitört erőszakos tüntetéseken. Péntek este egy palesztin merénylő halálra késelt egy ciszjordániai telepen három izraelit, egy idős férfit, valamint középkorú fiát és lányát és súlyosan megsebesítette feleségét.

Szombat este is kiújultak az erőszakos tüntetések Jeruzsálemben, és meghalt még egy palesztin tüntető, amikor idő előtt felrobbant a kezében egy gyújtóbomba, amelyet az izraeli biztonságiak felé készült eldobni.

Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken minden együttműködést befagyasztott Izraellel a detektoros kapuk miatti válság nyomán. 

“Sok éven át elboldogultunk a biztonsági együttműködés nélkül, és most is meg fogjuk oldani”

– jelentette ki vasárnap Avigdor Liberman védelmi miniszter a ynetnek, és hangsúlyozta, hogy a biztonsági koordináció a palesztin vezetés érdekét is szolgálja.

A detektoros kapukat azért vitték a Mecsetek teréhez vezető utakhoz, mert július közepén két izraeli rendőr életét kioltó merényletet úgy követték el, hogy a terroristák a Mecsetek terénél rejtették el korábban a használt fegyvereket.

atv.hu / MTI


2017-07-21 19:54:00

Pattanásig feszült a helyzet Izraelben

Magasra csaptak az indulatok a jeruzsálemi Templom-hegy körül. A pénteki nagy ima után több száz muszlim hívő kövekkel dobálta meg az izraeli rendőröket, tiltakozásul a fémdetektoros kapuk felállítása miatt. A rendőrök vízágyúval és könnygázzal válaszoltak. Két palesztin tisztázatlan körülmények között meghalt, több rendőr megsérült. További részletek a videóban.

videó: http://www.atv.hu/kulfold/20170721-pattanasig-feszult-helyzet-izraelben

atv.hu


2017-07-21 21:28:00

A palesztinok megszakítják kapcsolataikat Izraellel

Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette péntek este, hogy minden szinten megszakítják a kapcsolatokat Izraellel a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél bevezetett új biztonsági előírások miatt.

A palesztinok megszakítják kapcsolataikat Izraellel

Mahmúd Abbász

Egy Rámalláhban tartott sajtótájékoztatón a Palesztin Hatóság elnöke közölte, hogy a kapcsolatokat nem veszik fel mindaddig, amíg Izrael vissza nem vonja ezeket az új szabályokat – tudósít az MTI.

A feszültség egy hete csapott magasra, amikor palesztin terroristák megöltek két izraeli rendőrt a Templom-hegyen. A területet lezárták, majd vasárnap detektoros kapukat helyeztek el az odavezető utakon. A muszlim vallási vezetők ezt a status quo megváltoztatásaként értékelik. A terület hosszú ideje az izraeli-arab konfliktus gyújtópontjában van.

A Templom-hegy ad otthont az iszlám egyik legszentebb helyének, az al-Aksza mecsetnek, de a zsidó vallásban is rendkívül fontos, mivel az Ókorban itt állt Salamon király temploma. Miután 1967-ben Kelet-Jeruzsálem Izrael kezére került, kényes egyensúly, vagyis status quo alakult ki a területen. A Templom-hegyen minden változtatás súlyos feszültséget okozhat a palesztinok körében, és az egész iszlám világban is.

atv.hu

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2022. augusztus
h k s c p s v
« jan    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031