Pontosítás: Terrorista ölt Chalamis településen • Három halott áldozat egy családból • Folytatódnak a zavargások az Óvárosban és Kelet-Jeruzsálemben

Gyilkosságra gyilkosság • Terrorista ölt Chalamis településen • Három halott áldozat egy családból • A szomszéd az ablakból lőtt rá a 19 éves elkövetőre, aki megsebesült
https://4.bp.blogspot.com/-02z7RSjNdh0/WXJ4UFVzsbI/AAAAAAAAFhY/wpV95OBCMZUGTUiHtp0G2--JNMfdZ5BQQCLcBGAs/s1600/Chalamis.jpg
A MÉSZÁRLÁS UTÁN
Pénteken este palesztin terrorista behatolt a Ramallah közelében lévő Chalamis település egyik házába és késsel rátámadt a szombati vacsoráját fogyasztó családra. Megölte a 70 éves családfőt, annak negyven körüli fiát és lányát, súlyosan megsebesítette feleségét.
A kiáltozásokra a szomszédból egy szabadságon lévő katona az ablakon keresztül rálőtt a gyilkosra, akit súlyos sebesüléssel a petach tikvai Beilinson kórházba szállítottak.
Az elkövető, a 19 éves Omar el-Abed a Ramallah közelében fekvő Kobbar faluból, percekkel a gyilkosság előtt a következőket írta Facebook-oldalára: “Szeretem az életet, de mit ér, ha a mi El Aksza mecsetünket bemocskolják, fiataljainkat leölik? Megyek bosszút állni.” Bejegyzésére több tízezer méltató reagálás érkezett.
A mészárlásra a pénteki általános palesztin tüntetés-sorozat után került sor, miután a rendőrség, a kormány döntésének megfelelően helyükön hagyta a korábban felállított fémdetektorokat a Templomhegyre vezető bejáratokon.
A fémdetektorokat azért szerelték fel, hogy megakadályozzák fegyverek és petárdák bevitelét a templomhegyi mecsetekbe, ahonnan múlt pénteken oda becsempészett lőfegyverekkel három izraeli arab Umm el Fahm-ból meggyilkolt két izraeli határrendőrt.
A fémdetektorok elleni tiltakozásul a pénteki ima a Templomhegyen kívül zajlott, majd az esti órákig dühöngő palesztinok megütköztek a határrendőrséggel. A véres zavargásoknak három palesztin halottja volt.
A családirtás hírének elterjedése óta a palesztin városokban örömünnepeket tartanak, a Hamasz hősként ünnepli a gyilkost.
Mahmud Abbász, a Palesztin Autonómia elnöke pénteken közölte: megszakítja a biztonsági együttműködést Izraellel mindaddig, amíg a fémdetektorok a helyükön maradnak.
Mint azt a szombaton reggel megejtett vizsgálat kiderítette, az elkövető átugrott a település védőkerítésén, a riasztás működésbe is lépett, ám a gyilkos ekkor már belépett a kerítéshez legközelebbi házba.
A hadsereg szombaton hajnalban körülvette Kobbar falut, ahol a gyilkos családja lakik, fivérét őrizetbe vették, házukat kijelölték lerombolásra.
FORRÁS: A KOL JISZRÁÉL, AZ IZRAELI RÁDIÓ HÍREI ÉS INTERNETES HÍRPORTÁLJA
Izraeli Hírlevél – Halmos László

Chalamis település: működött a kerítés elektronikus riasztója, de nem állították meg a behatolót • Kőzápor és égő gumiabroncsok fogadták a katonákat Kobar faluban, ahonnan a gyilkos elindult • Folytatódnak a zavargások az Óvárosban és Kelet-Jeruzsálemben
https://4.bp.blogspot.com/-kcApdxCqAww/WXQs5oi001I/AAAAAAAAFjY/bmo7wkvoDxYXy6rzNWigwGzWkFbiI2Q1wCLcBGAs/s1600/Chalamis%2Bkorbanot.jpg
Három halottat gyászol az ország.
Az  első nyomozati adatok szerint a Chalamis település kerítésébe szerelt elektronikus riasztó működött amikor a terrorista átugrott rajta, ám a falu fegyveres őrállásához nem jutott el a riasztás.
A Salomon-család új unoka születését ünnepelte a szombati asztalnál, amelyet tizen ültek körül.
A terrorista a vacsora közben lepte meg őket és szurkálni kezdte a jelenlévőket. Elsőként a családfő, a 70 éves Joszéf nagyapa szállt szembe a 19 éves késelővel, de a szúrás végzetes volt. Utána 68 éves feleségét, Továt szúrta meg, aki súlyos sérülésekkel, de túlélte a támadást. Halálos sebet kapott Chájá, a családfő 46 éves lánya és 36 éves fia, Elád.
A kiáltozásokra a szomszédból egy szabadságon lévő katona odafutott, majd felmérve a helyzetet szolgálati fegyverével az ablakon keresztül rálőtt a gyilkosra, akit súlyos sebesüléssel a petach tikvai Beilinson kórházba szállítottak.
A sebesült Tova asszonyt a jeruzsálemi Sááréj Cedek kórházba szállították ahol sürgősségi kezelést követően állapota javult. Felébredése után közölték vele férje, fia és lánya halálhírét.
Elád feleségének volt annyi lélekjelentéte, hogy 5 kisgyerekével bemeneküljön egy oldalsó szobába és onnan riassza a rendőrséget és a helyi őrséget.
Omar el-Abed, a gyilkos indulás előtt Facebook-oldalán végrendelet-félét fogalmazott meg, amit több tízezren “lájkoltak”, a palesztin területekről, Izraelből, Jordániából és máshonnan. A bejegyzés és a gyilkosság elkövetése között egy óra és 40 perc telt el.
A támadásra péntek este fél tíz körül került sor. A gyilkos rövid séta után jutott el falujából a zsidó település határáig. A kerítés előtt vízzel lelocsolta magát, mintegy rituálisan felkészülve a halálra. Szombaton a késő esti órákban a petach tikvai Beilinson kórházból rendőrségi őrizetbe szállították. Kihallgatása folyamatban van.
A hadsereg katonái megjelentek a Ramallah  közelében fekvő Kobar faluban, ahol kőzáporral ás égő gumiabroncsokkal fogadták őket. A katonák megjelölték a házat, ahonnan a gyilkos elindult, hogy a közeli napokban lerombolják.
Omar el-Abed a Hamasz lelkes hive volt, de nem tartozott annak beszervezett tagjai közé.
Szombat este, a nappali forróság enyhülése óta folytatódnak a zavargások Jeruzsálem Óvárosában és arabok-lakta negyedeiben. A rádió esti jelentése szerint tömegek ütköznek meg a rendfenntartókkal: egy palesztin életét vesztette.
Jeruzsálem nyugati részében és az országban általában teljes a nyugalom és a biztonság.
Izraeli Hírlevél – Halmos László

Vélemény, hozzászólás?

2023. március
h k s c p s v
« jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031