Netanjahu megnevezte, ki a felelős a fellángolt indulatokért, be is záratná a katari központú al-Dzsazíra televízió jeruzsálemi irodáját

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán azt mondta, azon dolgozik, hogy bezárassa a katari központú al-Dzsazíra televízió jeruzsálemi irodáját, mivel szerinte az al-Dzsazíra szította fel az izraeli fővárosban nemrég fellángolt erőszakos cselekményeket.

Netanjahu megnevezte, ki a felelős a fellángolt indulatokért

Jeruzsálem az elmúlt évek egyik legfeszültebb időszakát éli át, amióta a palesztinok tüntetésekbe kezdtek a Templom-hegy körül életbe léptetett fokozott izraeli biztonsági intézkedések ellen tiltakozva, s az események széles nyilvánosságot kaptak, egyebek közt az al-Dzsazíra riportjai révén.

“Az al-Dzsazíra hálózat folytatja az erőszak szítását a Templom-hegy körül”

– írta Netanjahu a Facebook közösségi portálon, héber nyelvű bejegyzésében. A katari központú tévéhálózat egyelőre nem reagált az izraeli kormányfő vádjaira.

A palesztin tüntetők és az izraeli biztonsági erők közötti jeruzsálemi összetűzések, amelyekben a múlt hét végén három izraeli és négy palesztin vesztette életét, aggodalmakat váltottak ki a nemzetközi közösségben.

“Több ízben is beszéltem az igazságszolgáltatási szervekkel, követelve, hogy zárják be az al-Dzsazíra jeruzsálemi irodáját. Amennyiben ez jogértelmezési okokból nem történik meg, úgy mindent meg fogok tenni, hogy megalkossuk azt a jogszabályt, amely az al-Dzsazíra Izraelből való kiutasításához szükséges”

– tette hozzá Facebook-posztjában az izraeli vezető.

Izrael és a muzulmán országok viszonya az elmúlt napokban rendkívül feszültté vált azon biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatt, amelyeket a hatóságok Jeruzsálem óvárosában, a Templom-hegyre vezető utakon állítottak fel egy izraeli rendőrök ellen két hete végrehajtott gyilkos támadást követően. A muzulmán vezetők a szent hely status quójának megsértésével vádolják Izraelt.

A Templom-hegyen áll az iszlám harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset, Jeruzsálem mint város a Koránban ugyanakkor egyetlen egyszer sem szerepel. A zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos a Templom-hegy, mert itt állt a legszentebb helyük, a jeruzsálemi Szentély. Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet, az al-Aksza mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében Jordánia gondnoksága alá került, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.

Az al-Dzsazírát a szomszédos Egyiptomban már betiltották, még 2014-ben, amikor stábjának három tagját hétévi börtönre ítélték és bezárták a tévé kairói irodáját.

Az elmúl hetekben a Katar ellen szankciókat foganatosító arab országok vették be követeléseik közé, hogy Katar zárja be az arab világ szerte rendkívül népszerű, műholdas sugárzású tévéhálózatot. Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom azzal vádolják a kicsiny arab monarchiát, hogy szélsőséges csoportokat finanszíroz, beavatkozik belügyeikbe és jó kapcsolatokat ápol Iránnal, amelyet a terrorizmus egyik fő támogatójának tartanak.

atv.hu/MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?