Netanjahu: történelmi csúcsponton vannak az izraeli-arab kapcsolatok

Történelmi csúcsponton vannak az izraeli-arab kapcsolatok, annak ellenére is, hogy Izraelnek továbbra sem sikerült békemegállapodást kötnie a palesztinokkal – jelentette ki szerdán Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az izraeli külügyi tárca alkalmazottai előtt tartott beszédében.

Netanjahu: történelmi csúcsponton vannak az izraeli-arab kapcsolatok

Fotó: Reuters

Az izraeli kormányfő a szeptember 20-án beköszönő zsidó újév alkalmából a külügyminisztérium dolgozói előtt elmondott beszédében fogalmazott így. Mint mondta:

habár az izraeli-arab kapcsolatok nem minden részlete nyilvános, az elmondható, hogy ez a viszony még soha nem volt ilyen jó Izrael történetében, mint mostanában.

Izraelnek az arab országok közül eddig délnyugati és keleti szomszédjával, Egyiptommal és Jordániával sikerült békemegállapodást kötnie. A legtöbb arab ország nem ismeri el Izrael Államát.

A zsidó állam az elmúlt években egyre közelebb került a szunnita iszlám vallású arab országokhoz, a szunnita országokat és Izraelt ugyanis egyaránt aggasztja a síita regionális hatalom, Irán növekvő befolyása.

A két regionális hatalom, az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő, arab Szaúd-Arábia és a síita, jellemzően perzsa Irán között évek óta vetélkedés zajlik a térség felett gyakorolt befolyásért.

atv.hu/MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?