Erdogan a kurdoknak: Az izraeli zászló nem ment meg titeket

Az iraki kisebbség törekvéseit se Irán, se Törökország nem támogatja, hiszen attól félnek, ha sikerrel járnak, saját kurd népességük is felbuzdul majd az önállóságra. Az iraki kurdok szinte egyetlen partnere a térségben Izrael, akivel a barátság régre nyúlik vissza.

Erdogan a kurdoknak: Az izraeli zászló nem ment meg titeket

A kurd függetlenedési törekvések szinte egyetlen közel-keleti támogatója Izrael. A zsidó állam vezetője a hónap elején biztosította a kurdokat támogatásáról, miközben Ankarának is odaszúrt egyet.

„Miközben Izrael ellenez mindenfajta terrorizmust, támogatja a kurd emberek legitim törekvését arra, hogy saját államuk legyen. A Kurdisztáni Munkáspártot elítéljük és terrorista szervezetnek tartjuk. Nem úgy, mint Ankara, amely támogatja a Hamaszt”

– mondta Benjamin Netanjahu.

Izrael kiállása az iraki kurdok mellett stratégiai jelentőségű. Egy önálló kurd állam létrejötte ugyanis remek fegyver lehet Irán ellen, amely saját, elnyomott kurd kisebbségének önállósodási törekvésétől tart.

Régi barátság

A zsidók és a kurdok jó kapcsolata egyébként messzire nyúlik. Amikor a kurd származású Szaladin szultán a tizenkettedik században bevette Jeruzsálemet, a zsidókkal emberségesen bánt. Sőt, a híres zsidó orvost, filozófust, Maimonidészt vette alkalmazásába.

Izrael alapításakor kétszázezer kurd zsidó vándorolt a Szent Földre. A legendák szerint ez olyan rosszul érintette a kurd társadalmat, hogy a vezetők a mai napig visszasírják őket. A kapcsolat azóta pedig csak egyre jobban virágzik. Mindkét nép kisebbségként él az arab világ ellenséges közegében, miközben nemzetközi partnerekre vadásznak. Washigtonban a kurd lobbisták egyik kedvenc célpontjai Izrael támogatói.

A népszavazás előtt kurd vezetők ugyan nem adtak hangot barátságuknak Izraellel, nehogy tovább haragítsák magukra az arab világot, kurd megmozdulásokon mégis rendszeresen látni izraeli zászlókat.

Barátoknak közös ellenség

Törökország, Iránnal karöltve ellenzi az iraki kurdok függetlenedési mozgalmát. Mindketten saját kurd népességük szeparatista ambícióinak fellángolásától tartanak. Erdogan elnök szankciókkal fenyegette meg a kurdokat.

„Mindennek vége, ha elzárjuk az olajcsapjainkat, minden bevételük eltűnik, és élelmiszer sem lesz, ha a teherautóink nem mennek majd észak-Irak felé”

– mondta, majd kifejezte, az izraeli barátság nemhogy előnyükre nem lesz, de még hátrányt is jelent.

„Ha a népszavazást egyedül Izrael támogatja, és ha a Kurdisztáni Munkáspárt már akkor ünnepelni kezd, amikor még be se zártak az urnák, akkor se ártatlanságról, se legitimitásról nem lehet beszélni” – mondta Erdogan, és hozzátette, a kurdokat az izraeli zászló sem fogja megvédeni.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?