Az Egyesült Államok kilép az UNESCO-ból

Az amerikai külügyminisztérium hivatalosan is megerősítette a hírt, miszerint az Egyesült Államok kilép az UNESCO-ból. A döntés 2018 december 31-én lép hatályba. Közben Izrael is bejelentette távozási szándékát a szervezetből.

Az Egyesült Államok kilép az UNESCO-ból

Washington az állandó tagság helyett megfigyelői státuszt tart majd fenn az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetében – írja az RT.

A The Guardian tudósítása szerint Irina Bokova, az UNESCO igazgatója közölte, hogy megkapta az Egyesült Államok külügyminiszterének, Rex Tillersonnak a hivatalos értesítését a döntésről, egyúttal “mélységes sajnálatát” fejezte ki azzal kapcsolatban. Szerinte Washington kilépése veszteség az ENSZ-családnak, veszteség a multilateralizmus számára. A BBC arról ír, hogy Bokova elismerte, az UNESCO-t az utóbbi években “megszállta a politizálás”.

2011-ben egyébként az USA már felfüggesztette az UNESCO tagsági díjának fizetését, amikor a nemzetközi szervezet teljesjogú tagjának fogadta el a Palesztin Hatóságot. A pénzügyi hozzájárulás elmaradása miatt Washington 2013-ban elveszítette szavazati jogát- írja az MTI.

Alapokmánya szerint az 1945-ben létrehozott és a 195 tagállammal és 10 társult állammal rendelkező szervezet a nevelés, a tudomány és a kultúra területén kívánja szolgálni a békét és a biztonságot a világban. Ennek érdekében világszerte különböző programokat támogat, például az írástudatlanság leküzdése vagy a nők egyenjogúságának előmozdítása terén elősegítésére.

Az UNESCO dönt a világörökség helyszíneiről is, legutóbb júliusban a ciszjordániai Hebron városát nyilvánította a palesztin világörökség helyszínévé, mely döntést a palesztinok üdvözöltek, míg Reuven Rivlin izraeli államfő zsidóellenes hazugságokat terjesztő szervezetnek bélyegezte az UNESCO-t, amely szerinte közben hallgat azokról az esetekről, ahol a brutális szélsőségesek megsemmisítik a világörökséget.

Izrael is kilépne

Izrael megkezdte az előkészületeket arra, hogy az Egyesült Államokkal együtt kilépjen az UNESCO-ból – jelentette be az izraeli kormányfői hivatal.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő “bátor és erkölcsös” döntésnek nevezte Washington elhatározását, és közölte: utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse elő Izrael kilépését az UNESCO-ból.

atv.hu

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?