Izrael újabb országokkal tárgyal a nagykövetség áthelyezéséről

Eddig az Egyesült Államok és Guatemala jelentette be, hogy áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe. További tíz országgal folynak a tárgyalások.

Izrael újabb országokkal tárgyal a nagykövetség áthelyezéséről

Izrael legalább tíz országgal – köztük Romániával – már tárgyalásokat folytat annak lehetőségéről, hogy az Egyesült Államok példáját követve a nagykövetségüket Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezzék át – mondta el Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes egy rádióinterjúban, amit az MTI szemlézett.

Amit eddig láttunk, az csak a kezdet volt – jelentette ki Hotoveli a közszolgálati rádiónak adott, kedden ismertetett nyilatkozatában.

Donald Trump amerikai elnök december 6-án bejelentett döntése arról, hogy ezentúl Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda költözteti át az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból, hasonló lépések “hullámát” fogja beindítani – tette hozzá a külügyminiszter-helyettes.

Az izraeli rádió értesülése szerint a zsidó állam Romániával, Hondurasszal, a Fülöp-szigetekkel és Dél-Szudánnal folytat egyeztetéseket a nagykövetségük Jeruzsálembe helyezéséről. Konkrét részleteket ezekről a tárgyalásokról még nem lehet tudni.

Akik beintettek az ENSZ-nek

Elsőként Guatemala követte Washington példáját: a közép-amerikai ország vasárnap jelentette be, hogy áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe. Guatemala azon hét ország egyike volt, amely nemmel szavazott az Egyesült Államok és Izrael mellett az ENSZ-közgyűlés múlt heti rendkívüli ülésén tartott voksoláson a Jeruzsálem státuszára vonatkozó amerikai döntést elítélő határozattervezetről.

A közép-amerikai ország mellett Honduras, Togo, Mikronézia, Nauru, az óceániai Palau és a szintén óceániai Marshall-szigetek álltak ki Washington mellett. Az 193 tagú ENSZ Közgyűlése 128 támogató és kilenc ellenszavazattal, 35 tartózkodás – köztük Magyarország – mellett csütörtökön fogadta el a Trump döntését semmisé nyilvánító határozatot. 21 ország nem volt jelen a szavazáson.

Az ENSZ közgyűlés rendkívüli ülésének összehívására azután került sor, hogy az Egyesült Államok múlt hétfőn megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában az egyiptomi határozattervezetet, amely semmisnek és bármiféle jogi vonzatot nélkülözőnek nyilvánította volna a Jeruzsálem státuszára vonatkozó egyoldalú döntéseket. A megvétózott határozattervezetben azt követelték volna Donald Trump amerikai elnöktől, hogy vonja vissza a Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését, amellyel elismerte a várost Izrael fővárosának.

atv.hu

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?