Vádat emeltek az izraeli katonákat pofozó palesztin lány ellen

Képtalálat a következőre: „Ahed Tamimi”
A sok közül egy korábbi, katonák provokációját mutató képe

A 17 éves Ahed Tamimit és unokatestvérét hősként ünneplik a palesztinok, miután az izraeli katonák elleni fellépésükről készült videó bejárta az internetet.
Tamimit most tizenkét rendbeli bűncselekménnyel, köztük testi sértéssel és kődobálással vádolják, a lány családja szerint azonban semmi törvénytelent nem csinált, amikor tiltakozott a házuknál őrködő katonák jelenléte ellen. A december 15-én készült videót Tamimi édesanyja készítette, és az látható rajta, ahogy ő és az unokatestvére előbb csak kiabálnak a két izraeli katonával, később pedig tettleg is bántalmazzák őket, a katonák pedig nem viszonozzák az erőszakot. A videót rengetegen megosztották, és a palesztinok hősként is ünnepelték Tamimit.

videón a katonák elleni fellépésük : https://www.youtube.com/watch?v=vgoHaVTyS8U

Az izraeli hadsereg később letartóztatta, és most az unokatestvérét, Nourt és édesanyját is bíróság elé állítják. Ahed Tamimi édesapja, Bassem Tamimi ismert aktivista, aki azt állítja, Ahed egy másik unokatestvérét, Mohammedet gumilövedékkel lőtték arcba a katonák.

A hadsereg beszámolója szerint köveket dobáló palesztinokat kerestek, akiket az ott lakók bújtattak el házaikban, ezért a kődobálókat letartóztatták, később pedig „néhány nő provokálta a helyszínt biztosító katonákat”. A hadsereg vizsgálata azt is megállapította, hogy az Ahed Tamimival konfrontálódó katonák szakszerűen nem reagáltak a provokációra.

Ahed Tamiminak egyébként nem ez az első híressé vált videója: két éve egy másikon megharapta egy izraeli katona kezét.

(BBC)/24.hu

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?