Abbász nagyon kiakadt Trumpra Jeruzsálem Izrael fővárosának elismerése miatt

Az évszázad arculcsapásának nevezte vasárnap Mahmúd Abbász palesztin elnök Donald Trump azon döntését, amellyel az amerikai elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának december elején.

Abbász nagyon kiakadt Trumpra

Abbász a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PLO) kétnapos tanácskozásának megnyitóján beszélt Rámalláhban. A szervezet ülésén megvitatják az amerikai döntéssel szemben követendő palesztin stratégiát.

“Trump egy Twitter-üzenettel lesöpörte Jeruzsálem kérdését az asztalról” – jelentette ki Abbász. Hozzátette: nem fogják elfogadni azt az ajánlatot, hogy Jeruzsálem Abu-Dísz nevű elővárosa legyen egy jövőbeli palesztin állam fővárosa. A palesztin elnök ezzel megerősítette azokat a korábbi híreket, amelyek szerint amerikai tisztségviselők Abu-Díszt ajánlották fel fővárosnak a palesztinoknak.

Abbász szerint Trump “szégyellheti magát” azon kijelentése miatt, hogy a palesztinok nem hajlandók tárgyalni. A palesztin elnök hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezettek a tárgyalások mellett, de ha a Fehér Ház igazságtalan javaslatot tesz, azt el fogják utasítani.

Donald Trump december 6-án jelentette be, hogy Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és oda fogja költöztetni az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból. A palesztinok szerint a döntéssel Trump lerombolta az Egyesült Államok hitelességét, és Abbász korábban leszögezte: Washington nem közvetíthet többé az izraeli-palesztin békefolyamatban.

Korábban írtunk arról, hogy hatalmas támogatástól eshetnek el Mahmúd Abbászék, miután az amerikai elnök kilátásba helyezte az éves segélyek megvonását. Erről részletesebben itt olvashat.

atv.hu/MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2019. április
h k s c p s v
« feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930