Intelligens fallal védekezik Izrael a terror ellen – ATV helyszíni riport

http://www.atv.hu/kulfold/20180116-intelligens-fallal-vedekezik-az-izraeli-hadsereg-a-terror-ellen

Hatvan kilométer hosszú és 30 méter mély intelligens falat épített az izraeli hadsereg a Gázai övezet határára, hogy így védekezzenek a terroralagutak ellen. A Hamász folyamatosan építi és fejleszti a földalatti hálózatát. Az izraeli katonaság eddig 32 darab alagutat fedezett és számolt fel. Izraelből Novák András tudósít.

A legutolsó terroralagutat – amely Gázai övezetből indult – alig két napja fedezték fel az izraeli biztonsági szolgálatok. Azóta már fel is robbantották. Csaknem másfél kilométer hosszú volt, a terroristák pedig motorral közlekedtek benne.

A gázai övezetet felügyelő Hámász állandóan új alagutakat épít, így akarnak merényleteket elkövetni az izraeli oldalon. Ezért döntött úgy az izraeli katonai vezetés, hogy egy úgynevezett intelligens falat építenek a föld alá, amely körbe veszi Gázai övezet határát.

„Teljesen elszántak vagyunk, hogy felszámoljuk a terrorista alagutakat. Ez a fal egyébként rengeteg különleges biztonsági és hírszerző eszközt tartalmaz, hogy állandóan megfigyeljük és tudjuk, mikor és hol építenek ilyen terrorista alagutat a föld alatt”

– mondta az izraeli külügyminisztérium szóvivője.

A fal 60 kilométer hosszú és körülbelül 35 méter mélyen húzódik a határ körül. Az építkezés csaknem 4 évig tartott. A zsidó állam katonai vezetése szerint a Vaskupola rakétaelhárító rendszerrel és az új intelligens fallal, ez év végére teljesen hatástalanítani tudják a Hamász támadásait a Gázai övezetből.

Az izraeli biztonsági szolgálatok azért építették a falat és telepítették a vaskupola rendszert, hogy minimalizálják a Gázai övezetből érkező támadásokat. Akár a terroralagutakról, akár a levegőbe lőtt rakétákról beszélünk.

atv.hu

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?