Jeruzsálem státusza – Mogherini: Jeruzsálemnek izraeli és palesztin fővárossá kell válnia

Képtalálat a következőre: „Mogherini 2018 today”

    Brüsszel, 2018. január 22., hétfő (MTI) – Az Európai Unió elkötelezett az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldáson alapuló rendezése mellett, ugyanis Jeruzsálem számára az egyetlen megfelelő, reális megoldás, hogy közvetlen tárgyalások eredményeképpen Izrael mellett a palesztin állam fővárosává is váljon – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.
    A főképviselő az uniós tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli tárgyalásai előtt kiemelte, az Európai Unió továbbra is azon dolgozik, hogy előmozdítsa a közvetlen tárgyalásokat Izrael és a palesztinok között. A miniszterek hétfőn Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is egyeztetnek.
    A miniszterek dönthetnek arról, hogy következő brüsszeli tanácskozásukra meghívják az Arab Liga képviselőit, hogy megvitassák a békefolyamat előmozdításának lehetőségét.
    Mogherini korábban hangsúlyozta, az Európai Unió elkötelezett a kétállami megoldáson alapuló békés rendezés, Izrael mellett egy palesztin állam létrejötte mellett, mert ez az egyetlen lehetőség, amely szavatolja a békét és a biztonságot mind a palesztinok, mind az izraeliek számára.
    Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter kijelentette, Franciaország támogatja, hogy az Európai Unió azon kezdjen dolgozni, hogy szorosabb együttműködést biztosító megállapodást kössön a palesztinokkal.
    Didier Reynders belga külügyminiszter szerint az lenne az ideális, ha az unió az Egyesült Államokkal együtt hozna létre a megbékélés irányába mutató kezdeményezést.
MTI 2018. január 22., hétfő 11:49
Mogherini: csak a kétállami megoldás vezethet el az izraeli-palesztin konfliktus rendezéséhez
    Brüsszel, 2018. január 22., hétfő (MTI) – Továbbra is elsődleges fontosságú az Európai Unió számára a közel-keleti békefolyamat, az izraeli-palesztin konfliktus rendezése, amelyhez egyedül a kétállami elvekre épülő megoldás vezethet el – szögezte le Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, miután Mahmúd Abbász palesztin elnököt fogadta hétfőn Brüsszelben.
    Az EU álláspontja változatlan, eszerint kizárólag a kétállami megoldás, Jeruzsálem megosztott fővárosi státusa vezethet el a konfliktus rendezéséhez – emelte ki Mogherini az uniós külügyminiszterek Abbásszal közös találkozója előtt.
    Hozzátette: az Európai Unió ellenzi és illegálisnak tartja a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi telepépítéseket.
    Korábban Mogherini, illetve az EU több tagállama is elítélte Donald Trump amerikai elnök döntését, amelynek értelmében az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét áthelyezik Tel-Avivból Jeruzsálembe, elismerve utóbbit Izrael fővárosaként.
MTI 2018. január 22., hétfő 14:09

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?