Az amerikai elnök kész fontolóra venni a katonai csapást a szír hadsereg ellen, hogy elrettentse a vegyifegyver-használattól

Washington: Aszad megtartott egy titkos vegyifegyver-raktárat

A szíriai hatalom halálos vegyi fegyvereket célba juttató új fajta eszközöket gyárt és használ Washington szerint, pedig 2013-ban elkötelezte magát amellett, hogy felszámolja teljes vegyifegyver-készletét. Donald Trump amerikai elnök kész fontolóra venni katonai csapást a szír hadsereg ellen, hogy elrettentse a vegyifegyver-használattól – közölték csütörtökön nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők.

Washington: Aszad megtartott egy titkos vegyifegyver-raktárat

Bassár el-Aszad

A nyilatkozók azonban nem utaltak arra, hogy bármilyen katonai csapás küszöbön állna Szíria ellen. Azt remélik – mondták -, hogy más eszközökkel sikerül megakadályozni vegyi fegyverek újbóli bevetését. Például Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségesének, Oroszországnak az együttműködésével Washington ki akarja dolgozni egy új módját a vegyifegyver-használó erők felelősségre vonásának.

Az utóbbi hónapok feltételezett vegyifegyver-támadásaiból pedig arra lehet következtetni, hogy a szíriai hatalom továbbra is képes ilyen fegyvert előállítani, ami szintén tilos neki 2013 óta. Arra utaló jel nincs, hogy Szíria új vegyi fegyvereket fejlesztett volna ki az elmúlt öt évben, de valószínűleg korszerűsítette a célba juttató eszközöket oly módon, hogy nehezebben lehessen kinyomozni, ki követte el a támadást – tették hozzá.

atv.hu/MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?