Varsó törekedni fog a megegyezésre Izraellel – Izraelben visszatetszést keltett a holokauszttal kapcsolatos, vitatott lengyel törvény

Képtalálat a következőre: „holocaust polish”

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:
    Varsó, 2018. február 1., csütörtök (MTI) – Lengyelország érdeke a történelmileg igazságtalan támadások elleni védekezés, valamint az is, hogy minél gyorsabban megegyezésre jusson Izraellel – jelentette ki Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes csütörtökön az Izrael és a zsidó szervezetek, illetve Varsó között a holokauszttal kapcsolatban viszályt keltő, eredeti szándéka szerint Lengyelország jó hírnevének védelmét célzó törvény kapcsán.
    A még a lengyel államfő jóváhagyására váró törvényt a szejm után csütörtökre virradóra a lengyel szenátus is megszavazta.
    A lengyel kormányfőhelyettes, tudományos és oktatásügyi miniszter a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízió érdeklődésére reagált Heather Nauert amerikai külügyminisztériumi szóvivő nyilatkozatára, aki a szenátusi vitával egy időben aggodalmának adott hangot egyebek között amiatt, hogy szerinte a jogszabály csorbíthatja a szólás és a történelmi vita szabadságát.
    Gowin leszögezte: Lengyelország a törvénytervezet vitája közben akaratlanul egy nagy nemzetközi konfliktusba keveredett. Szerinte a lengyel államérdek egyfelől az, hogy az országot “megvédjék a történelmileg teljesen igazságtalan támadásoktól”, másfelől, hogy minél gyorsabban megegyezésre jusson Izraellel és a zsidó szervezetekkel világszerte.
    Az amerikai állásfoglalást Varsó “tudomásul veszi” – mondta Gowin, hozzáfűzve: Lengyelország törekedni fog arra, hogy az ügyet a legközelebbi napokban, hetekben, legkésőbb hónapokban megoldják.
    Stanislaw Karczewski lengyel szenátusi elnök még a felsőházi szavazás előtt jelezte: a lengyel kormány csütörtökön külön nyilatkozatban fejti ki véleményét a törvényről.
    A jogszabály alapján a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak azok ellen, akik “nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva” Lengyelországot, illetve a lengyel nemzetet a nácik bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják, vagy “kirívóan csökkentik e tettek valódi elkövetőinek felelősségét”.
    Az ilyen tettet pénzbírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák.
    A jogszabálytervezet előterjesztői a törvényalkotási folyamat alatt – az igazságügyi tárca közlése szerint – egyeztettek Izrael varsói nagykövetségével, és ennek eredményeképpen belefoglalták a törvénybe, hogy az nem vonatkozik művészeti vagy tudományos tevékenységre, és nem zárja ki a náci németekkel való együttműködés egyéni, sőt csoportos eseteinek vizsgálatát sem. A törvénytervezet parlamenti beterjesztése után, 2016 őszén – amint erre Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a minap emlékeztetett – az (akkori) lengyel és az izraeli kormányfő közös nyilatkozatban tiltakozott a történelemhamisítás, ezen belül a “lengyel haláltáborok” kifejezés használata ellen.
    A törvénnyel Varsó éppen az ilyen fordulatok használatát akarja korlátozni, szerinte a “lengyel haláltáborok” típusú kifejezések sértőek, és ellentmondanak a történelmi igazságnak, mert a táborokat a náci németek hozták létre a megszállt Lengyelország területén. A lengyelek pedig 40-100 ezer zsidót mentettek meg annak ellenére, hogy a német rendeletek a zsidóknak nyújtott legcsekélyebb segítségért is halálbüntetést szabtak ki a megszállt Lengyelországban. A háború után a Jad Vasem Intézet több mint 6700 lengyelnek adományozta a Világ Igaza kitüntetést üldözött zsidók megmentéséért.
    A német megszállás lengyel áldozatainak számát 2,7 millióra, a meggyilkolt lengyelországi zsidók számát pedig 2,9 millióra becsülik.
MTI 2018. február 1., csütörtök 10:54

Izraelben visszatetszést keltett a holokauszttal kapcsolatos, vitatott lengyel törvény megszavazása

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
    Jeruzsálem, 2018. február 1., csütörtök (MTI) – Izraelben visszatetszést keltett a holokauszttal kapcsolatos, vitatott lengyel törvény megszavazása, vezető politikusok holokauszttagadásnak nevezték a még elnöki aláírás előtt álló jogszabályt, és Jiszráel Kac miniszter az ország varsói nagykövetének konzultációra szóló azonnali visszahívására szólította fel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt.

    “Egyáltalán nem fogadjuk el az igazság eltorzítását, a történelem újraírását vagy a holokauszt tagadását. Semmiképp sem fogadjuk el a történelem újraírásának semmilyen kísérletét, s semmiféle megszorítást a történelmi igazság kutatásában”- jelentette ki az izraeli kormányfő a kormány szokásos heti ülésén, még a törvény megszavazása előtt.
Csütörtökön – már a jogszabály megszavazása után – Jiszráel Kac közlekedési és hírszerzési miniszter felszólította Netanjahut, hogy azonnali hatállyal rendelje haza konzultációra Izrael varsói nagykövetét.
“A lengyelek által elfogadott törvény súlyos, tagadja Lengyelország szerepét és felelősséget a zsidók elleni holokausztban”- mondta Kac. “A politikai és a morális megfontolások egyensúlyában világosan dönteni kell: a holokauszt áldozatainak emléke felette áll minden más meggondolásnak”- tette hozzá.
Joáv Galant építésügyi miniszter katonai rádióban elhangzott álláspontja szerint az új lengyel törvény holokauszttagadó. “A hatmillió emlékezete erősebb minden törvénynél. Megőrizzük emléküket és megértjük a tanulságokat: képesnek kell lennünk megvédeni magunkat”- mondta Galant.
Cipi Livni, az ellenzéki Cionista Tábor centrista politikusa azt nyilatkozta a rádióban, hogy a törvény megszavazása “kétszeresen is szembeköpi Izraelt”. A zsidó népet, valamint a miniszterelnököt is, aki bejelentette, hogy egyezségre jutott a lengyel kormányfővel a további konzultációról a törvény elfogadása előtt.
Livni szerint Izraelnek azonnal és határozottan kell lépnie, nyilvánosságra kell hoznia dokumentumokat a holokausztban zsidók elleni bűnöket elkövető lengyelekről, s világosan meg kell üzennie: “nem lehet elfelejtetni a múltat”.
A Jad Vasem holokausztmúzeum közleményében megismételte, hogy a “lengyel haláltáborok” kifejezés kétségtelenül hibás. A haláltáborokat a németek hozták létre a nácik megszállta Lengyelországban azért, hogy a “végső megoldás” keretében kiirtsák a zsidó népet.
Azonban véleményük szerint a lengyel szenátusban csütörtök éjjel megszavazott törvény más elemekre is vonatkozik, amelyek “veszélyeztetik a lengyel nép szerepének szabad és őszinte megvitatását” a zsidók akkori üldöztetésében.
A Jad Vasem leszögezte: továbbra is támogatni fogja azokat a kutatásokat, amelyek a lengyel lakosságnak a zsidókkal szemben a holokauszt idején tanúsított hozzáállására vonatkoznak, hogy feltárják a bonyolult igazságot, és ebben a szellemben támogatja az oktatási és megemlékezési munkát is.

MTI 2018. február 1., csütörtök 10:17

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?