Hírválogatás múlt hétről: Pence és Trump a palesztinoknak: ha nem lesz tárgyalás, nem lesz segély sem, Nikki Haley: Nem fogunk a palesztinok után loholni, Netanjahu: csak olyan békemegállapodás születhet, amelyben Jeruzsálem Izrael fővárosa

2018-01-25 16:59:00

Trump a palesztinoknak: ha nem lesz tárgyalás, nem lesz segély sem

A palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésével fenyegetett Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a svájci Davosban, ha nem folytatják a béketárgyalásokat Izraellel.

Trump a palesztinoknak: ha nem lesz tárgyalás, nem lesz segély sem

Trump Benjámin Netanjahi izraeli kormányfővel folytatott megbeszélése után kijelentette: a palesztinok semmibe vették az Egyesült Államokat, amikor nem találkoztak Mike Pence alelnökkel ez utóbbi minapi közel-keleti látogatásán.

Washington január közepén már bejelentette, hogy 65 millió dollárt visszatart a palesztinokat támogató ENSZ-szervezetnek, az UNRWA-nak az év elején átutalandó 125 millió dollárból.

atv.hu/MTI

2018-01-25 21:59:00

Nikki Haley: Nem fogunk a palesztinok után loholni

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanács ülésén élesen bírálta Mahmúd Abbász palesztin elnököt.

Nikki Haley: Nem fogunk a palesztinok után loholni

Haley szerint a palesztin elnökből “hiányzik a bátorság” a békemegállapodáshoz.

Nikki Haley hangsúlyozta:

“Mahmúd Abbász “visszautasította az Egyesült Államok mindenfajta szerepvállalását… Tiszteletlen volt az amerikai elnökkel”.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Washington változatlanul “mélyen elkötelezett” a palesztin-izraeli béke megteremtése mellett.         Rijád Manszur, a Palesztin Hatóság ENSZ-képviselője leszögezte: Abbász elnök “egész életének munkájával” a béke keresésén dolgozott.

Nikki Haley nem sokkal azt követően beszélt az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), hogy Donald Trump elnök a davosi Világgazdasági Fórumon – a Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott megbeszélései után – azt nyilatkozta újságíróknak: ha a palesztinok nem ülnek vissza a tárgyalóasztalhoz Izraellel, akkor Washington felfüggeszti a palesztinok segélyezését. Trump azt is nehezményezte, hogy szerinte a palesztin vezetés “tiszteletlenül viselkedett” Mike Pence alelnökkel, amikor néhány nappal ezelőtt, Pence közel-keleti körútja alkalmával, nem volt hajlandó találkozni vele.

Az amerikai-palesztin viszony akkor lett nagyon feszült, amikor az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

atv.hu/MTI

2018-01-23 13:04:00

Pence Izraelben: a palesztinoktól függ, hogy mikor lesz amerikai béketerv

A palesztinoktól függ, hogy az Egyesült Államok mikor mutatja be közel-keleti béketervét – jelentette ki Mike Pence amerikai alelnök abban az interjúban, amelyet kedden adott a Reuters hírügynökségnek Jeruzsálemben.

Pence Izraelben: a palesztinoktól függ, hogy mikor lesz amerikai béketerv

Fotó: Reuters

Közel-keleti útjának utolsó állomásán Mike Pence elmondta, hogy a Fehér Ház a “béke keretrendszerén” dolgozik a térség országaival. “Azt gondolom, most minden attól függ, hogy a palesztinok mikor térnek vissza a tárgyalóasztalhoz” – hangoztatta az amerikai alelnök, aki Izraelt megelőzően Egyiptomban és Jordániában tárgyalt. Mike Pence tudatta, hogy Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnököt és II. Abdalláh jordániai uralkodót is arra kérte, hogy tudassák a palesztinokkal, hogy Washington szorgalmazza a béketárgyalások folytatását.

Ezzel Donald Trump évtizedek diplomáciai hagyományával ment szembe; a nemzetközi közösség álláspontja szerint ugyanis Jeruzsálemről a két félnek kell megállapodnia egymással. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megtenni független államuk fővárosának. Izrael a város keleti részét az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta vissza.

Mike Pence ezzel szemben úgy foglalt állást, hogy a döntés, amely azt is jelenti, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költözik azt amerikai nagykövetség, javítani fogja a békekötés kilátásait. Elmondta azt is, hogy az amerikai külügyminisztérium a következő hetekben ismertetni fogja annak részleteit, hogy az amerikai nagykövetség miként fog a jövő év végére Jeruzsálembe költözni.

atv.hu/MTI

2018-01-25 18:59:00

Netanjahu: csak olyan békemegállapodás születhet, amelyben Jeruzsálem Izrael fővárosa

Az izraeli kormányfő Davosban kijelentette: csak az Egyesült Államok közvetíthet a békefolyamatban. Ezt a palesztinok elutasítják.

Netanjahu: csak olyan békemegállapodás születhet, amelyben Jeruzsálem Izrael fővárosa

Csak olyan békemegállapodás születhet az izraeli-palesztin konfliktusban, amely tartalmazza, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő csütörtökön a svájci Davosban.

Mint mondta, a palesztinoknak minden eszközt meg kell adni az önkormányzáshoz, de egyetlen esztözt sem ahhoz, hogy fenyegethessék Izraelt – írja az MTI.

Netanjahu hozzátette: bármilyen megállapodás létrejötte mellett a zsidó állam megőrzi a jeruzsálemi Templom-hegy “status quo-ját”.

   Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, csak az Egyesült Államok közvetíthet a békefolyamatban.

“Úgy gondlom, nincs alternatívája az Egyesült Államok közvetítésének. Becsületes közvetítőként és segítőként, nincs más nemzetközi testület, amely megtenné ezt” – hangoztatta Netanjahu a világgazdasági fórumon. “Ha békét akartok, elengedhetetlen a párbeszéd” – tette hozzá a palesztinoknak címezve szavait. Szerinte azonban Mahmúd Abbász nem akar tárgyalni, s úgy fogalmazott, a palesztin elnök nemcsak kitér a tárgyalások elől, hanem menekül előlük.

Netanjahu szerint Trump friss megközelítésmódot kínál ahhoz, miként lehetne újraindítani a békefolyamatot. Kiemelte: Izrael kész tárgyalni. “Már többször is ajánlottam Abbásznak, hogy jöjjön Jeruzsálembe, a kneszetbe, s én is hajlandó lennék Rámalláhba utazni, ami kész rémálom volna a biztonsági szolgálatom számára, de ő kitér ez elől” – fűzte hozzá.

A palesztinok nem fogadják el az amerikai közvetítést

Világgazdasági Fórum keretében találkozott egymással Emmanuel Macron és Benjamin Netanjahu csütörtökön. A francia elnök ismét leszögezte: Párizs a kétállami megoldásban látja a béke kulcsát, és ahhoz is ragaszkodnak, hogy mindkét ország fővárosa Jeruzsálem legyen.

   Donald Trump amerikai elnök a palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésével fenyegetett a nap folyamán, ha nem folytatják a béketárgyalásokat Izraellel.

Trump szerint Jeruzsálem Izrael fővárosaként történt amerikai elismerése – amely felbőszítette a palesztinokat – a békefolyamat továbbvitele érdekében tett lépés volt. A palesztin elnöki hivatal szóvivője, Nabíl Abu Rudeina ismét elutasított minden alkudozást az amerikai közvetítésről, amennyiben az Egyesült Államok nem vonja vissza tavaly december 6-án tett bejelentését Jeruzsálem státuszáról.

atv.hu

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2019. április
h k s c p s v
« feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930