A PFSZ az Izraellel való kapcsolat megszakítását követeli a palesztin kormánytól

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) Mahmúd Abbász elnök vezette végrehajtó bizottsága felszólította szombati tanácskozásán a palesztin kormányt, hogy azonnal készítsen terveket a kapcsolatok megszakítására Izraellel minden szinten.

A PFSZ az Izraellel való kapcsolat megszakítását követeli a palesztin kormánytól

Mahmúd Abbasz

A bizottság ezenkívül megnyitotta az utat azelőtt, hogy megfelelő pillanatban felfüggeszti Izraelnek mint államnak az elismerését. Erre a PFSZ második legmagasabb rangú döntéshozó testülete, a központi tanács szólította fel a bizottságot hetekkel ezelőtt, miután Donald Trump amerikai elnök december 6-án elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.
A központi tanácsot ismeri el a nemzetközi közösség minden palesztin képviselőjének.

Abbász és a Palesztin Hatóság Trump bejelentése hatására közölte akkor, hogy az Egyesült Államok nem lehet többé hiteles békeközvetítő Izrael és a palesztinok között. A palesztinok szerint ugyanis az amerikai elnök Jeruzsálem elismerésével izraeli fővárosnak eleve elutasította a palesztinok követelését, hogy Kelet-Jeruzsálem legyen majdani önálló államuk fővárosa. Trump ezzel a lépésével mutatta meg eddig a legnyilvánvalóbban, hogy Izrael-párti, ezért nem lehet közvetítő – vélik.

A palesztinok sok szállal kapcsolódnak Izraelhez. A Palesztin Hatóság például az 1993-as oslói megállapodásokban vállalta, hogy biztonsági kérdésekben együttműködik Izraellel. A PFSZ pedig a gazdasági kapcsolatokról jegyzőkönyvet írt alá Izraellel 1994-ben Párizsban.
Izrael el nem ismerése drasztikus lépés volna, mert ez az izraeli-palesztin megbékélési erőfeszítések alapja. A PFSZ végrehajtó bizottsága a szombati tanácskozáson felállított egy bizottságot, amelynek feladata tanulmányozni ezt a lehetőséget.

Abbász éppen a héten jelentette ki, amikor Rámalláhban tárgyalt Sigmar Gabiel német külügyminiszterrel, hogy az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ képviselőiből álló úgynevezett közel-keleti kvartett és még további “néhány európai és arab ország” közvetítésével folytatódniuk kell a béketárgyalásoknak Izraellel.

atv.hu/MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?