Hét halálos áldozata van a Gázai övezet határán zajló Hamász által keltett zavargásoknak

atv /mti

Hét palesztint megöltek és mintegy 500-at megsebesítettek izraeli katonák a Gáza övezet és Izrael határán zajló nagyméretű palesztin tüntetéseken, amelyet az övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet hirdetett meg péntekre. A terrorszervezet hat héten át tartó zavargásokat szervez a határnál, nőket és gyerekeket is küldtek oda.

Hét halálos áldozata van a Gázai övezet határán zajló tüntetésnek

Fotó: Reuters

A korábbi hírek még 5 halottról és 350-en sérültről szóltak.

Az izraeli katonai rádió szerint mintegy tizenhétezer palesztin vesz részt az enklávé határán folyó tömeges demonstrációkban, a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet által szervezett “tömegek menetén”.

A határ mentén öt helyen gyülekező palesztinok égő autóabronocsokat dobálnak a határ túloldalán álló izraeli katonák felé. A katonák először figyelmeztető lövéseket adnak le a határkerítést megközelítőkre, majd éles lövedékeket használnak lehetőleg a határsértők lábát célozva. Az izraeli hadsereg közlése szerint Molotov-koktélokkal és kövekkel is támadták a tüntetők a katonákat és a kerítést.

A Hamász néhány napja bejelentette, hogy péntektől – Izraelben az egyiptomi kivonulásra emlékező pészah ünnepének első napjától, a széder estétől – tömegeket, több tízezer embert visznek a határhoz, ahol megrendezik a “visszatérés menetét”.

A Hamász folyamatos zavargásokat tervez a határnál hat hétig, egészen május 14-éig, Izrael hetven évvel ezelőtti kikiáltásának napjáig, amely a palesztinok számára a katasztrófa napja (nagba).

Nőket és gyerekeket visznek a határhoz

A radikális iszlamista szervezet közölte, hogy hétszáz méterre a határtól hat helyen hatalmas sátrakat állít fel – amelyekben főként nőket és gyerekeket fog elhelyezni -, és ezek lesznek a folyamatos tüntetések kiindulópontjai – írja az MTI.

Az izraeli hadsereg válaszul megduplázta a katonák létszámát a határövezetben, az este kezdődő pészah ünnepe ellenére. Mesterlövészekkel is megerősítették a határt, egyben bejelentették, hogy minden lehetséges eszközzel megakadályozzák a tömegek Izraelbe jutását, és azonnal letartóztatnak minden határsértőt. Azt is közölték, hogy pénteken – többek között – egy 7 éves kislányt kellett visszafordítaniuk a határtól, akit a palesztin tüntetők küldtek az izraeli katonák felé.

atv.hu / mti

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?