Izraeli kutatók: Krisztustövissel harcolnak a sivatagok ellen

Kapcsolódó kép

Különös, új felhasználási módját találták meg izraeli kutatók annak a fafajtának, amelynek tövises ágaiból a keresztény hagyományok szerint Jézus töviskoszorúját fonták. A kutatók szerint a faj segíthet a klímaváltozás, valamint az egyes térségek elsivatagosodása elleni küzdelemben is.

A hagyományok szerint a krisztustövis nevű bokor tüskés ágaiból fonták Jézus fejére a töviskoronát. Jeruzsálem mellett most nem csak a kereszténység legnagyobb ünnepe, a húsvét miatt figyelnek erre a fajra.

„Ez a faj úgy növekszik, hogy nagyon mélyre ereszti a gyökereit, igyekszik vízhez jutni ahonnan csak tud. Ez nagyon előnyös tulajdonság lehet a klímaváltozás során, ha a sivatagok terjedni kezdenek” – ismerteti Sabtaj Kohen izraeli kutató azt, hogy miért foglalkoznak mostanában ezzel a növénnyel tudósok is.

De a krisztustövisnek más kedvező tulajdonságai is vannak.

„Ez egy igazi pionír faj, nagyon kevés ilyen van, amit oda is el lehet ültetni, ahol más növények nem maradnak meg. Nyáron ezeket a domboldalakat erős napfény éri, és a hőmérséklet is elviselhetetlenül magas. De ez a bokor ilyen körülmények között is jól megél. Alig egy-két ilyen fajról tudunk még” – mondja a szakember.

Bár a növények általában szeretik a napfényt, a túl erős sugárzás esetén már nem tudnak fotoszintetizálni és elhalnak. A krisztustövis azonban még ezt is túl tudja élni.

atv.hu

 

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?