Szaúdi koronaherceg: Izraelnek joga van a földjéhez

Mohammed bin Szalman az Egyesült Államokban turnézik, ahol sürgette az izraeliek és a palesztinok közötti békeszerződést, és Hitlernek nevezte Irán legfőbb vezetőjét.

Szaúdi koronaherceg: Izraelnek joga van a földjéhez

Történelmi nyilatkozatot tett Szaúd-Arábia koronahercege a minap. Mohammed bin Szalman azt mondta,

elismeri Izrael azon jogát, hogy saját nemzetállama legyen.

„Hiszem, hogy a palesztinoknak és az izraelieknek is joguk van a födjük birtoklásához” – fogalmazott a The Atlantic nevű amerikai újságnak adott interjúban. Hozzátette, hogy véleménye szerint szükség van egy békeszerződésre, amely minkét fél számára biztosítja a stabilitást és a normális kapcsolatokat.

Mohammed bin Szalman arról is beszélt az interjúban, hogy a királyság aggódik a jeruzsálemi szent helyek sorsáért és a palesztinok jogaiért, de nincs kifogása „bármely más nép ellen”. Irán legfőbb vallási vezetőéről, Ali Hámenei ajatollahról viszont azt mondta:

„Ő a Közel-Kelet Hitlere”.

„Az 1920-as, 1930-as években senki sem vette észre, hogy Hitler veszélyes. Csak néhány ember. (…) Mi nem szeretnénk, hogy ami Európában megtörtént, az a Közel-Keleten is megtörténjen” – fogalmazott a koronaherceg.

Mohammed bin Szalman a napokban egy háromhetes amerikai turnén vesz részt, hogy népszerűsítse az úgynevezett „Vision 2030” programot annak érdekében, hogy serkentse a királyságba való befektetéseket.

atv.hu / Bloomberg

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?