Szabadon engedik Izraelben a Ruandába áttelepülni nem hajlandó menedékkérőket


(Kép: EPA)

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
    Jeruzsálem, 2018. április 4., szerda (MTI) – Az izraeli hatóságok szabadon engedik a Ruandába áttelepülni nem hajlandó és ezért börtönbe zárt afrikai menedékkérőket – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.
    Már szerda este kiengedik a Negev sivatagban lévő Szaharonim börtönből azt az ötvennyolc afrikai menedékkérőt, akiket azért zártak el, mert elutasították áttelepítésüket Ruandába.
    Bezárásuk azonban időközben okafogyottá vált, mivel Ruandával felbomlott a befogadásukat biztosító megállapodás, és még ha akarnának sem távozhatnának ebbe az afrikai államba.
    További kétszáztizenkét menedékkérőt viszont egyelőre továbbra is a Szaharonim börtönben tartanak az izraeli hatóságok, mert ők az Ugandába távozást nem vállalták, hanem inkább a börtönt választották. Az Ugandával megkötött egyezmény sorsa egyelőre bizonytalan, nem világos, hogy készek-e befogadni a kényszerűen áttelepítendőket.
    Azért volt szükség a sürgős döntésre a pészahi ünnep kellős közepén, mert szerda délben járt le az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság által a kormánynak szabott válaszadási határidő arra a keresetre, amely a Szaharonim börtönben fogva tartott menedékkérők szabadon bocsátását követelte.
    Az érintettek kényszerű Afrikába telepítését április elsejétől akarták megkezdeni, elzárásuk is csak addig tartott volna. Közben azonban a legfelsőbb bíróság leállította az áttelepítésük végrehajtását, mert nem volt világos, hogy személyes biztonságukat garantálva befogadják-e őket az érintett afrikai országok.
MTI 2018. április 4., szerda 19:13

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?