Gáza: kiterjesztette a halászati övezetet Izrael

Képtalálat a következőre: „israel gaza sea blockad”

A halászati övezet hat tengeri mérföldről kilencre (mintegy 17 kilométer) bővült a Gázai övezet előtt, hogy elejét vegye a palesztinok lakta enklávé humanitárius helyzetének romlását – jelentette be kedden a zsidó állam hadserege.
A radikális iszlamista Hamász szervezet uralta Gázai övezet határán az izraeli hadsereg és a palesztinok között március vége óta zajló összecsapásokban 32 palesztin vesztette életét és 2800-an megsebesültek könnygáztól és lövésektől, jogvédők pedig a humanitárius helyzet romlását kifogásolják. A hadsereg közlése szerint a halászat a második legfontosabb ágazat a kétmillió palesztin lakta parlamenti enklávéban, fontos élelemforrás és a gazdasági fejlődés motorja. A katonaság hozzáfűzte: az övezet kiterjesztésének feltétele, hogy a halászok betartják a megállapodásokat.
Izrael több mint tíz éve tengeri blokádot rendelt el a Gázai övezettel szemben, ami miatt a palesztinok csak egy vékonyka túlhalászott part menti sávban foghatnak halat. Izrael eredetileg egy 20 tengeri mérföldes (36 kilométer) halászati övezetben állapodott meg a Palesztin Felszabadítási Szervezettel (PFSZ) az oslói egyezményekben, később azonban biztonsági okokra hivatkozva és büntetésül merényletek elkövetéséért fokozatosan korlátozta ennek határait.
2018. 04. 10. – 20:11
forrás: MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?