Az izraeli hadsereg tönkretette a Hamasz eddigi legmélyebb és leghosszabb határán átnyúló alagútját


A lerombolt alagút útvonala (Kép: IDF)

szerző: hvg.hu

Az izraeli hadsereg használhatatlanná tette a Gázai övezetből Izrael felé fúrt eddigi legmélyebb és leghosszabb alagutat. A járatot támadók becsempészésére használták volna.

Izraeli források szerint a föld alatti járatot Gáza északi részén kezdték el ásni, s az építők már néhány méterrel Izrael területe alatt voltak, amikor a zsidó állam hadserege használhatatlanná tette az alagutat. Jonathan Conricus, a hadsereg szóvivője szerint a járatot olyan anyaggal tömték be, amely hosszú időre megakadályozza az alagút használatát. A titkos jártatnak egyébként még nem volt kész az izraeli oldalon lévő kijárata.


Az alagút belülről (Kép: IDF)

A gázai oldalon az alagút több kilométer hosszú volt, s összeköttetésben volt több más járattal is. A nagy alagutat azért építették, hogy a Hamasz nevű szervezet aktivistái észrevétlenül bejuthassanak Izrael területére.
Az izraeli hadsereg új technikai eszközökkel kutat az újabb és újabb alagutak után, az utóbbi hetekben már öt kisebb járatot is felfedeztek.

A tervek szerint a Gázát a jövőben nem csak föld fölötti kerítéssel választják el Izraeltől: a betonfal a föld alatt is folytatódni fog.

 

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2019. április
h k s c p s v
« feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930