Izrael egyelőre lemondott az afrikai menedékkérők kényszer- visszatelepítéséről


(Fotó: Motti Kimchi)

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
    Jeruzsálem, 2018. április 24., kedd (MTI) – Az izraeli kormány egyelőre lemondott az illegálisan érkezett afrikai menedékkérők kényszer-visszatelepítéséről egy meg nem nevezett afrikai országba – jelentette az izraeli média kedden.
    Eszerint összeomlottak az afrikai országokkal korábban kötött titkos megállapodások, és ezért a kormány képviselői közölték az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bírósággal, hogy visszavonják a már korábban kiadott kiutasítási végzéseket is.
    Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Arije Deri belügyminiszter ugyanakkor megállapodott abban, hogy megpróbálják ismét megnyitni a már bezárt, a menedékkérőket régebben fogva tartó táborokat, de ehhez előbb el kell fogadtatniuk egy új, a legfelsőbb bíróság döntését felülíró jogszabályt – értesült a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
    Egy héttel ezelőtt már szabadon engedtek 203, Eritreából és Szudánból érkezett menedékkérőt, akik a Szaharonim nevű zárt, börtönszerű létesítményben voltak elzárva tervbe vett kényszer-áttelepítésükig.
    Előzőleg márciusban már felszámolták a legfelsőbb bíróság döntései nyomán a Holot nevű menekülttábort, ahol 2013 óta több mint 13 ezer afrikait helyeztek el ideiglenesen.
    Naftali Bennet oktatási miniszter Twitter-üzenetében azt írta, hogy a “törvénytelen beszivárgók” áttelepítéséhez előbb el kell fogadtatni a legfelsőbb bíróság jogkörét korlátozó felülbírálati törvényt, és ezért május 6-án szavazásra terjeszti elő ezt a törvényjavaslatot.
     Az ügy azért került az Izraelben alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bírósághoz, mert különböző szervezetek és ügyvédek két beadványt nyújtottak be az afrikaiak tervezett kényszer-kitelepítése ellen, s a beadványban foglalt aggodalmakra – elsősorban az Afrikában rájuk váró körülményekre, személyes biztonságuk garantálására vonatkozóan – a bíróság választ kért a döntésért felelős államtól.
    A petíció megválaszolásáig a bírók befagyasztották az Afrikába telepítéseket, és ezt a halasztást meghosszabbították az állam döntését alátámasztó – és a beadványban felvetett aggályokat megcáfoló – ügyészségi vélemény megérkezéséig. Azonban végül ilyen véleményt nem kaptak az afrikai országokkal kötött megállapodások összeomlása miatt.
MTI 2018. április 24., kedd 20:14

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?