Tíz fiatal értelmetlen halála. A felelőtlenség égre kiált! – Izraeli Hírlevél

https://2.bp.blogspot.com/-eDhP95tljn0/WuM1GENEG7I/AAAAAAAAGTA/HiLQinheuzoGUK51uV4wsgH8NRZl1JwtwCLcBGAs/s1600/31369289_519440258451749_4659565923001171968_n.jpg
Április 26-án, csütörtökön 25 érettségi előtt álló katonai előképzős az Izraelben szokásos “gibus”, vagyis  “közösség-összeszoktató” kiránduláson vett részt a Holt-tengertől délre fekvő, sivatagos Árává hegységben.
Egy hatalmas, orkán-erejű esőzés után a közeli vádi-ba (ez egy az év nagy részében száraz sivatagi folyómeder, amely csak az esőzések alkalmával telik meg vízzel) percek alatt óriási víztömeget zúdított a völgyben tartózkodó csoportra. A három-négy méteres hullámokkal betörő áradás többjüket elsodorta. A hadsereg helikopteres mentőgárdája péntek hajnalig tartó keresés után tíz fiatalnak már csak a holttesteit találta meg.
Az áldozatok közül kilenc lány volt és egy fiú. Mint a pénteki lapok beszámolóiból kitűnik, a csoport valamennyi tagja kitűnő eredményeket mutatott fel, ki tanulmányokban, ki a sportban. A “gibus” előképzés a Cáhál, az Izraeli Védelmi Hadsereg elit egységeibe való felvétel feltétele.
A fiatalokat Izraelben nem nyámnyila, nyavalygós felnőtteknek nevelik, hanem olyanoknak, akik rendkívüli körülmények közepette is megállják a helyüket békében, háborúban egyaránt. És ennek így is kell lennie.
Ám a felelős vezetőknek körültekintően, ésszerűen kell dönteniük az ilyen előképzés körülményeiről!
A tíz fiatal életet nem az esőzések okozta áradás miatt, hanem az idiotizmussal határos felelőtlenség miatt vesztettük el. Az előző nap már meghalt ugyanilyen körülmények között két beduin fiatal. A halálesetekről a sajtó beszámolt, tehát a kirándulást engedélyezőknek erről tudniuk kellett!
Az intézmény vezetőjét és egy oktatót már letartóztattak, egy másik felelőst házi őrizetbe utaltak, mert figyelmen kívül hagyták az időjárás jelentést.
Izraelre ma nagyon szomorú szombat vár.
יהי זכרם ברוך
Izraeli Hírlevél – Halmos László

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?