Ötször akkora bombát fejleszthetett Irán, mint amit Hirosimára ledobtak

Képtalálat a következőre: „Irán hazudott az atomprogramjáról”

Legalábbis ez derül ki azokból a dokumentumokból, amelyek az izraeli hírszerzés birtokába kerültek. Irán olyan, nagy hatótávolságú, ballisztikus rakétákat is kifejlesztett, amelyekkel a bombák akár Moszkváig is eljuttathatók.

Hírvideó a témában (első 6 perc):

Izrael: Irán hazudott az atomprogramjáról

A Hirosimára dobott bomba ötszörös erejével bíró nukleáris robbanófejet fejleszthetett Irán – legalábbis ez derül ki azokból a dokumentumokból, amelyek az izraeli hírszerzés birtokába kerültek Teheránból. Izrael szerint Irán hazudott atomprogramjáról. Benjamin Netanjahu arra kérte az Egyesült Államok elnökét: ezt is vegye figyelembe, amikor május 12-én az atomalku meghosszabbításáról dönt.
Ahogy beszámoltunk már róla, Benjamin Netanjahu élő adásban mutatta be az izraeli hírszerzés által megszerzett mintegy százezer iráni dokumentumot, amelyekből Izrael állítása szerint kiderül, Teherán hazudott nukleáris programjáról.

„Először is Irán hazudott arról, hogy soha nem volt nukleáris fegyverprogramja, százezer dokumentum bizonyítja az ellenkezőjét. Másodsorban, még a megállapodás után is megőrizte és fejlesztette a tudását a fegyverekről jövőbeni használatra. Miért lenne oka egy terrorista rezsimnek, hogy elrejtse és alaposan katalogizálja a titkos nukleáris kutatásait, ha nem azért, hogy később felhasználja? Harmadszorra pedig Irán hazudott 2015-ben az Atomenergia-ügynökségnek, mert nem volt őszinte a programjával kapcsolatban. Az atomalku tehát Irán hazugságán és megtévesztésén alapul” – mondta az izraeli miniszterelnök.

A Moszad szerint az iráni vezetés a fővárostól délre egy titkos, kívülről lerobbant raktárépületben tárolta az archívumot, amelyben gondosan raktározták az atomfegyverekről szóló kutatásaikat – az izraeli vezetés szerint azért, hogy bármikor újraindíthassák nukleáris programjukat. Ez pedig ellenkezik a 2015-ös atomsorompó kikötéseivel, amely – lejárati idő nélkül – tiltja a nukleáris robbanóeszközök előállítását.

Izrael szerint, ha Irán célja valóban az együttműködés lenne, régen megsemmisítették, de legalább jelentették volna az archívumot, amelyre egyébként az alku szintén kötelezi Iránt.

A dokumentumokból azonban ennél sokkal több is kiderül – Ádám Ráchel szerint. Az izraeli magyar rádió korábbi vezetője szerint Irán komoly szintre fejlesztette nukleáris programját, amely keretében öt olyan nukleáris robbanófejet fejlesztettek ki, amelyek ötször erősebbek a hiroshimai bombánál. Aggasztó a szakértő szerint az is, hogy Irán olyan, nagy hatótávolságú, ballisztikus rakétákat fejlesztett ki, amelyekkel a bombák akár Moszkváig is eljuttathatók.

A nukleáris program sokkal előrehaladottabb állapotban volt 2015-ben, mint ahogy azt Irán kommunikálta, Washington szerint is. „Irán nukleáris kapacitása sokkal fejlettebb, mint ahogyan azt ők jelezték. Amelyet, ha a jelenlegi megállapodás hét év múlva lejár, folytathatnak és sokkal előrébb lesznek majd, sokkal gyorsabban tudnak nukleáris fegyvert előállítani, mint ahogyan arra számítottunk volna” – mondta a Fehér Ház szóvivője.

A dokumentumok, fényképek és videók feldolgozása folyamatosan történik, így újabb információk is kiderülhetnek. Egyes értesülések szerint már a német és az orosz titkosszolgálat is vizsgálja a dokumentumokat. Arról, hogy meghosszabbítottja-e az atomalkut, Donald Trump május 12-én dönt majd.

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?