Bocsánatot kért a zsidókra tett megjegyzései miatt a palesztin elnök – Liberman: “Megátalkodott holokauszttagadó, … Nem fogadjuk el a bocsánatkéréseit”

Bocsánatot kért a zsidókra tett, nagy felzúdulást keltett megjegyzései miatt Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken.

Bocsánatot kért a zsidókra tett megjegyzései miatt a palesztin elnök

“Bocsánatot kérek azoktól, akiket megsértettem a Palesztin Nemzeti Tanács előtti kijelentésemmel, főleg a zsidó vallásúaktól” – írta közleményében Abbász. “Szeretnék mindenkit biztosítani arról, hogy nem ez volt a szándékom” – tette hozzá.

Abbász egyúttal elítélte az antiszemitizmust, és egy 2014-es kijelentését megismételve a “történelem legaljasabb bűncselekményének” nevezte a holokausztot. A palesztin vezető megerősítette, hogy tiszteletben tartja a zsidó vallást, ahogy más egyistenhívő vallásokat is. Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter visszautasította Abbász bocsánatkérését.

“Megátalkodott holokauszttagadó, aki holokauszttagadásból doktorált, és később könyvet is adott ki a holokauszttagadásról” – írta a Twitteren Liberman. “Ennek megfelelően kell kezelni. Nem fogadjuk el a bocsánatkéréseit” – nyomatékosította.

Mahmúd Abbász bírálatok kereszttüzébe került hétfői parlamenti beszéde miatt, amelyben azt állította, hogy a zsidókkal szembeni ellenségesség oka nem a vallás, hanem társadalmi szerepük volt, amely az uzsorássághoz és bankokhoz kötötte őket.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök antiszemitának és holokauszttagadónak nevezte a palesztin politikust.

“Úgy tűnik, hogy aki egyszer már tagadta a holokausztot, az örökre holokauszttagadó marad” – írta a Twitteren az izraeli miniszterelnök. “Felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el Abu Mazen (Abbász) súlyos antiszemitizmusát, amelynek már régen ki kellett volna vesznie ebből a világból” – tette hozzá.

A palesztin elnök kijelentéseit az Egyesült Államok, az Európai Unió és jogvédők is elítélték.

A pénteken újraválasztott palesztin elnököt többször vádolták holokauszttagadással doktori disszertációjára hivatkozva, amelyben azzal vádolta meg a cionista mozgalmat, hogy összejátszott a nácikkal. A palesztin politikus szerint Izrael egy történelmi alapokat nélkülöző, európai gyarmati projekt volt. Abbász emellett túlzónak nevezte azokat a széles körben elfogadott becsléseket, amelyek hatmillióra teszik a holokauszt halálos áldozatainak számát.

atv.hu/MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2021. október
h k s c p s v
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031