Kiutasították Izraelből a Human Rights Watch helyi irodájának vezetőjét

Az izraeli hatóságok szerdán utasították a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet helyi irodájának vezetőjét, hogy 14 napon belül hagyja el az országot. Omar Shakirt azzal vádolják, hogy támogatója az Izraellel szemben bojkottot szorgalmazó BDS mozgalomnak. Shakir és a HRW visszautasítja a vádakat.

Kiutasították Izraelből a Human Rights Watch helyi irodájának vezetőjét

Az izraeli belügyminisztérium kedden megvonta az amerikai állampolgárságú férfi munkavállalói vízumát, olyan jelentésekre hivatkozva, amelyek szerint Shakir évek óta támogatója a BDS mozgalomnak. A BDS, a Boycott, Divestment and Sanctions (Bojkott, Megfosztás és Szankciók) olyan globális kampány, amely gazdasági, kulturális, tudományos bojkottot szorgalmaz Izraellel szemben, amivel állítása szerint azt akarja elérni, hogy véget vessen a palesztin területek megszállásának.

A HRW izraeli és palesztin részlege vezetőjének a vízummegvonástól számított 14 napon belül kell elhagynia Izraelt.    

A jogvédő szervezet szerint ez az első alkalom, hogy a HRW egy munkatársát az ország elhagyására utasították azóta, hogy a HRW 30 évvel ezelőtt megkezdte működését Izraelben és a palesztin területeken.

“A valóság az, hogy Izrael, elrendelve kiutasításomat, olyan, az emberi jogokat legsúlyosabban megsértő országokhoz csatlakozott, mint Észak-Korea, Irán és Szudán, amelyek megtagadják a belépést a Human Rights Watch munkatársaitól” – mondta Shakir a dpa német hírügynökségnek.

Az izraeli törvény értelmében a belügyi tárca megtagadhatja a vízum kiadását azoktól, akik támogatják a bojkottot Izraellel szemben, beleértve a ciszjordániai zsidó telepeket.

Shakir és a HRW tagadja, hogy bármilyen tevékeny módon részt vett a bojkottmozgalomban, és azt tervezik, hogy a bíróságon megtámadják a vízum visszavonásáról szóló döntést.

A HRW által a dpa-hoz eljuttatott kormánydossziéban olyan, Shakirnak tulajdonított kijelentések szerepelnek, amelyek szerint a férfi támogatja az Izraellel szembeni bojkottra irányuló erőfeszítéseket, és tagja egy palesztinpárti hallgatói csoportnak. Az iratokban emellett szó esik arról is, hogy a HRW lobbizott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA) annak érdekében: a FIFA ne engedje meg, hogy labdarúgó-mérkőzéseket tartsanak az izraeli telepeken, és azt javasolta a vállalatoknak, hogy ne folytassanak üzleti tevékenységet Ciszjordániában.

atv.hu/MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?