Jeruzsálem státusza – Nikki Haley: Jeruzsálemet kell elismerni Izrael fővárosaként

Képtalálat a következőre: „Nikki Haley 2018 may”

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2018. május 15., kedd (MTI) – Csakis olyan izraeli-palesztin békemegállapodás születhet, amely elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként –  hangsúlyozta  Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági  Tanácsának ülésén kedden. 
    Nikki Haley  úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének áthelyezése Jeruzsálembe semmiképpen nem ássa alá az izraeli-palesztin békemegállapodás esélyét.
    Az amerikai diplomata megjegyezte: minden országnak szuverén joga, hogy abban a városban legyen a nagykövetsége, ahol akarja. Hozzátette: “Izrael abban a Jeruzsálemban építette ki fővárosát, amely évezredekkel ezelőtt a zsidóság fővárosa volt, és az Egyesült Államoknak el kell ismernie ezt a valóságot”.
    Úgy értékelte, hogy az amerikai nagykövetség áthelyezése ” helyes döntés volt”, és a Gázában kirobbant erőszaknak szerinte semmi köze ehhez a lépéshez. Azt állította, hogy Izrael “visszafogottan reagált” az erőszakra, és a Hamaszt  vűádolta az erőszak kirobbantásával.
     “A mostani BT-ülésen résztvevő  országok közül egyik sem cselekedett volna visszafogottabban, mint Izrael” – fogalmazott, s azt hangoztatta, hogy a Hamasz már évek óta erőszakra buzdított,  jóval azelőtt,  ogy Washington áthelyezte a nagykövetségét Jeruzsálemba.
Haley sajnálkozását fejezte ki a halálos áldozatok miatt, de úgy vélekedett, hogy a térségben másutt is van erőszak, és az ENSZ nem  foglalkozik eleget Irán beavatkozásával Szíriában és Jemenben.
MTI 2018. május 15., kedd 17:26

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?