Hazahívta konzultálni amerikai és izraeli nagykövetét Törökország + Abbász hazarendelte a PFSZ washingtoni nagykövetét

Törökország hétfőn úgy döntött, hogy konzultációra hazahívja washingtoni és tel-avivi nagykövetét, miután az Egyesült Államok áthelyezte Jeruzsálembe izraeli nagykövetségét, és ezzel összefüggésben a Gázai övezetben sok halottal járó palesztin tömegtüntetések voltak – közölte Bekir Bozdag török kormányszóvivő.

Hazahívta konzultálni amerikai és izraeli nagykövetét Törökország

“Az Egyesült Államok újfent magára maradt, és egyben elvesztette közvetítőként játszott szerepét a régió konfliktusainak békés rendezési folyamatában. Törökország washingtoni és tel-avivi nagyköveteit konzultációra hazarendelték” – hangsúlyozta Bozdag az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint.

A kormányszóvivő szerint a tragikus fejlemények miatt Törökország péntekre összehívja az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) rendkívüli ülését. Ankara emellett háromnapos gyászt hirdetett a palesztin áldozatok tiszteletére.

A palesztin egészségügyi hatóságok közlése szerint legalább 55-en meghaltak és 2700-an megsebesültek a Gázai övezet határán az izraeli erőkkel vívott összecsapásokban.

Az övezetet irányító Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet március végén hetekig tartó tiltakozásra szólította fel az ott élő arabokat, és a tegnapi napon is sürgette a tüntetéseket. Ennek eredményeként ezrek gyűltek össze a gázai határkerítés közelében.

Hétfőn az izraeli hadsereg röplapokat dobott le az övezetben, arra szólítva fel az ott élőket, hogy ne legyenek a Hamász eszközei, és ne közelítsék meg a határkerítést. Izrael váltig állítja, hogy katonái nem alkalmaztak a szükségesnél nagyobb erőszakot.

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat közölte, hogy a Hamász egyik tagjának kihallgatása révén olyan információkhoz jutottak, hogy az iszlamista szervezet célja az, hogy fegyvertelen civilek ezreit küldi a kerítéshez, s miután ők átszakították az akadályt, fegyvereseik a tömeggel együtt benyomulnak Izraelbe.

Az amerikai nagykövetség jeruzsálemi központjának avatására népes washingtoni delegáció érkezett a zsidó állam fővárosába Ivanka Trump és férje, Jared Kushner vezetésével. A tegnapi nap azonban nem csak ezért megkülönböztetett Izraelben, hanem mert a Gergely-naptár szerint 70 évvel ezelőtt ezen a napon kiáltották ki Izrael Államát. Az európai vezetők többsége bojkottálta az eseményt, a magyar, a cseh, az osztrák és a román nagykövet viszont részt vett az ezzel kapcsolatos fogadáson.

atv.hu/MTI

Abbász hazarendelte a PFSZ washingtoni nagykövetét

Mahmúd Abbász palesztin elnök kedd este hazarendelte a Palesztinai Felszabadítási Szervezet washingtoni nagykövetét – jelentette a Háárec című újság honlapja kedden.

Abbász hazarendelte a PFSZ washingtoni nagykövetét

A visszahívást Abbász utasítására a Palesztin Hatóság külügyminisztériuma rendelte el a palesztin Waffa hírügynökség értesülése szerint. Száeb Erekat palesztin főtárgyaló a palesztin tévében is bejelentette a washingtoni irodavezető, Husam Zomlot nagykövet hazarendelését, aki már úton van Rámalláhba, és szerdán érkezik meg – írja az MTI.

A palesztin külügyminisztérium szerint az elnök az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költözése után rendelte el, hogy a nagykövet hagyja el Washingtont.

Zomlotot már decemberben is hazahívták, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy áthelyezi az Egyesült Államok nagykövetségét Jeruzsálembe, amelyet Izrael fővárosának ismert el

A palesztin hatóság vezetése a decemberi bejelentés óta gyakorlatilag nem hajlandó tárgyalni Trump képviselőivel, köztük veével, Jared Kushnerrel sem, akit az amerikai elnök az új béketerv kidolgozására kért fel.

atv.hu

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2018. november
h k s c p s v
« okt    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930