Egyiptom megfeddte a Hamász vezetését a határ menti zavargásokért és halálos áldozatokért

http://www.israelhayom.com/wp-content/uploads/2018/05/1526455656a_mo1-433x295.jpg
Ismail Haniyeh-t a Hamász vezetője (kép: AFP)

Sürgősséggel Egyiptomba rendelték Ismail Haniyeh-t a Hamász vezetőjét, és az egyiptomi vezetés számon kérte rajta a Gáza-Izrael határon történt zavargásokat, amelyeknek azonnali leállítására szólították fel. Hétfő délután az egyiptomi Általános Titkosszolgálat vezetője, Hamid Kamel vezérőrnagy szólította fel Haniyeh-t a zavargások megfékezésére és őt tette felelőssé az erőszak eszkalációjáért.

Az egyiptomi hírszerzés értesülései szerint még a Gázán belüli többi terrorcsoport is olyan mértékig ellenzi a határmenti provokációt, hogy az Gázán belüli szakadáshoz és belső konfrontációkhoz vezethet.
“Haniyeh hétfő délután két testőrével egy órán belüli Egyiptomban volt helikopterrel – de aki azt hitte, hogy Egyiptom tiszteletét fejezi ki a helikopterrel, az téved. Egyiptom rendkívül dühös Haniyeh-re. “

“Haniyeh-nek egyértelműen elmondták, hogy a halottak vére az ő és [a Hamász katonai vezetője, Yahya] Sinwar kezéhez tapad. Még olyan képeket is mutattak nekik, amin Hamasz operatív személyek tizenéveseknek pénzt fizetnek, hogy menjenek meghalni a kerítéshez.”

A tisztviselő elmondta, hogy “Haniyeh megdöbbent” az egyiptomi elutasításon, és hogy az egyiptomi hírszerző tisztek “világossá tették neki [Haniyeh-nek], hogy a Hamasz vezetés lesz felelőssé téve a további határmenti zavargásokban bekövetkező halálokért is. Elmondták, neki, hogy történelem sem fogja neki megbocsájtani az értelmetlen halálokat.”

Haniyeh-t arra is figyelmeztették, hogy ha folytatják a határmenti zavargások szítását, akkor arra válaszul Izrael visszaállíthatja a célzott likvidálásokat, és ha ez előfordul, akkor Egyiptom és a többi arab ország a helyzet megoldásából csak elítélő nyilatkozatok mértékéig veszi ki a részét.

“Kamel követelte, hogy Haniyeh utasítsa az embereit a határmenti zavargási hadjárat azonnal felfüggesztésére. Ez egy nagyon nyers üzenet volt”, mondta a tisztviselő.

Úgy vélik, hogy e találkozó hatására vonta Haniyeh vissza bizonyos operatív embereit a határ mellől hétfő éjjel. Ennek eredményeképpen a Nakba Nap határmenti tüntetései, amelyek a palesztínok 1948-as izraeli Függetlenségi Háború során történt “elűzésének” “katasztrófájára” emlékeznek, sokkal kevésbé lettek erőszakosak, mint ahogy számítani lehetett rá.

“Kamel döntése, hogy közbelépjen és lecsillapítsa a helyzetet Gázában, a mind a Hamász, mind Izrael részéről érkezett jelzések következménye volt”, mondta egy másik, magas rangú egyiptomi tisztviselő.

“A Hamász felajánlott egy hudna-t [átmeneti tűzszünetet], de elutasította bármiféle lehetőséget a fegyverletételre, miközben Izrael erősebb üzenetet küldött, amiben elmondta, hogy nem fogja megengedni, hogy a Hamász szítsa az erőszakot és olyan eszkalációt váltson ki, ami az egész régiót destabilizálná, köztük Egyiptomot is.”

Forrás: http://www.israelhayom.com/2018/05/16/egypt-rebukes-hamas-leader-over-deaths-in-gaza-border-%e2%80%8eriots/

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2021. július
h k s c p s v
« jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031