Jeruzsálem státusza – OIC-tagországok: korlátozásokat kell bevezetni a Washington politikáját követő országok ellen

Képtalálat a következőre: „OIC”
    Ankara, 2018. május 19., szombat (MTI) – Gazdasági korlátozásokat kell bevezetni azon országok ellen, amelyek az Egyesült Államokhoz hasonlóan Jeruzsálemet ismerik el Izrael fővárosának és oda helyezik át izraeli nagykövetségüket – határozták el az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) tagországai pénteken Isztambulban rendkívüli ülésük zárónyilatkozatában.
    Az 57 muzulmán országot tömörítő OIC a dokumentumban egyúttal nemzetközi védelmet kért a palesztin nép számára a térségben, szükség esetén akár békefenntartó erők bevonásával.
OIC államok
Az 57 muzulmán országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) tagországai a megfigyelő és felfüggesztett státuszúakkal együtt (Grafika: Wikipédia)
    A muzulmán országok arra szólították fel a nemzetközi közösséget és az ENSZ-t, hogy teljesítse kötelességét, és állítson fel nemzetközi vizsgálóbizottságot a Gázánál alkalmazott izraeli erőszakkal kapcsolatban.
    A zárónyilatkozat szerint Washington hétfői lépése mindazonáltal nem változtat Jeruzsálem státuszán.
    Törökország álláspontja szerint az izraeli-palesztin válság rendezésekor ki kell kiáltani egy független és szuverén palesztin államot az 1967-es határokon belül, fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne.
    Recep Tayyip Erdogan török államfő a csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az iszlám szent böjti hónap, a ramadán során az OIC összes tagországában adományozó kampányt fognak folytatni a palesztinok számára. Hozzátette: nemcsak az OIC-tagországoknak, de a nemzetközi közösségnek is meg kell akadályoznia, hogy az Izrael által előállított termékek belépjenek piacaikra.
    Binali Yildirim török kormányfő már kedden arra kérte a muzulmán országokat, hogy feltétlenül vizsgálják felül kapcsolataikat Izraellel.
    Az OIC legutóbbi decemberi rendkívüli ülésén Isztambulban a szervezet Kelet-Jeruzsálemet nyilvánította Palesztina fővárosává, valamint arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy szintén Kelet-Jeruzsálemet ismerje el Palesztina fővárosaként, és egyes országok költöztessék oda helyi külképviseletüket. Palesztina közigazgatási központja jelenleg a ciszjordániai Rámalláh.
    Az Egyesült Államok hétfőn helyezte át Jeruzsálembe izraeli nagykövetségét és a Gázai övezet határkerítésénél ezt követően zajló tömegtüntetések során palesztin források szerint az izraeli erők 60 palesztint megöltek és több mint 2700-at megsebesítettek.
    A történtek ellen tiltakozva az OIC rendkívüli ülését a szervezet soros elnökeként Törökország hívta össze.
MTI 2018. május 19., szombat 0:18

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?