A Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordult a palesztin vezetés az állítólagos izraeli jogsértések miatt

Képtalálat a következőre: „icc nemzetközi büntetőbíróság”

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:
    Brüsszel/Hága, 2018. május 22., kedd (MTI) – Panasszal fordult a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) kedd délelőtt Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter, és ebben azonnali vizsgálatot sürgetett az utóbbi évek állítólagos izraeli jogsértései miatt. Izrael jogilag “érvénytelennek és cinikusnak” nevezte a beadványt.
    A palesztin tárcavezető arról számolt be, hogy Fatou Bensouda főügyésznek adta át a beadványt Hágában.
    Mint mondta, olyan ciszjordániai, gázai és kelet-jeruzsálemi cselekedetek ügyében követelnek vizsgálatot, amelyeket vádjai szerint Izrael azóta követett el, hogy a Palesztin Hatóság 2014 nyarán csatlakozott a háborús, illetve emberiesség elleni bűnök ügyében eljáró ICC-hez.
    Ide tartozik a zsidó telepespolitika, továbbá az is, hogy a Gázai övezet határkerítésénél múlt hétfőn zajló tömegtüntetések során az izraeli biztonsági erők többtucatnyi palesztint agyonlőttek.
    Az ICC ügyészsége már jelenleg is előzetes vizsgálatot folytat a telepépítések, illetve a Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges szervezettel 2014-ben kirobbant összecsapások során elkövetett, állítólagos izraeli bűncselekmények ügyében.
    Keddi közleményében Rijád al-Malki bűnügyi vizsgálatot sürgetett az “izraeli háborús és emberiesség elleni bűncselekmények” miatt. Kiemelte, hogy a palesztin vezetést többé nem köti az előző amerikai kormányzattal létrejött megállapodás, amelynek értelmében nem fordulnak ilyen panasszal az ICC-hez.
    “Minden további késlekedés az igazság tagadásával ér fel” – mondta.
    Az izraeli külügyminisztérium jogilag érvénytelennek nevezte a beadványt, valamint rámutatott, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs joghatósága az ügyben, Izrael ugyanis nem tagja a törvényszéknek, a Palesztin Hatóság pedig nem számít államnak.
    A tárca hangsúlyozta: remélik, hogy az ICC és a főügyész nem enged a palesztin nyomásnak, és ellenáll a bíróság “átpolitizálását” célzó folyamatos kísérleteknek.
    Szakértők szerint a lépés tovább fogja fokozni az Izrael és a palesztinok közötti, már amúgy is rendkívül feszült viszonyt, melyet az is jelentősen súlyosbított, hogy az Egyesült Államok Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztette nagykövetségét, az izraeli hadsereg pedig több mint hatvan palesztin tüntetőt lőtt le az emiatt kirobbant erőszakos tiltakozásokon.
    Az amerikai elnök tavaly jelentette be, hogy országa Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és átköltözteti eddig Tel-Avivban működő nagykövetségét.
    Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Jeruzsálem keleti részét. Izrael álláspontja szerint Jeruzsálem az ország “egységes és oszthatatlan” fővárosa. A palesztinok viszont Jeruzsálem keleti felében akarják kialakítani leendő államuk székhelyét.
MTI 2018. május 22., kedd 14:07

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?