Az Arab Liga felfüggesztette az együttműködést Guatemalával

Az Arab Liga szerdán felfüggesztette az együttműködést Guatemalával, mert a közép-amerikai ország az Egyesült Államok példáját követve Jeruzsálembe helyezte át izraeli nagykövetségét.

Az Arab Liga felfüggesztette az együttműködést Guatemalával

Mahmúd Afifi, a 22 országot tömörítő szervezet szóvivője elmondta: az Arab Liga szerdán hatályon kívül helyezte a Guatemalával 2013-ban aláírt egyetértési megállapodást, s tájékoztatta a közép-amerikai országot a vele folytatott együttműködés felfüggesztéséről.

Az Arab Liga május 17-i kairói tanácskozásán a szervezet főtitkára, Ahmed Abul-Geit figyelmeztette a diplomáciai képviseleteiket a vitatott státuszú városba áthelyező államokat, hogy az arab országok felülvizsgálhatják velük kapcsolataikat. Ezzel összefüggésben különösen a Guatemalát emelte ki.

Izrael álláspontja az, hogy a város a zsidó állam egységes és oszthatatlan fővárosa.

Az Egyesült Államok május 14-én nyitotta meg Jeruzsálembe áthelyezett nagykövetségét, Guatemala két nappal később. Paraguay a harmadik ország volt, amely Jeruzsálembe helyezte át izraeli nagykövetségét, szakítva azzal a nemzetközi konszenzussal, amely szerint a nagykövetségeket a város vitatott státusza és az izraeli-palesztin konfliktus elhúzódása miatt Jeruzsálemen kívül működtetik.

atv.hu/MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?