Háborús helyzet délen • Rakéták tucatjai Gázából • A Légierő támad, a Vaskupola a helyzet magaslatán

A LÉGIERŐ A HAMASZ ÉS AZ ISZLÁM DZSIHÁD BÁZISAIT TÁMADTA GÁZAVÁROSBAN
Kedden délután folytatódnak a reggel 7 órakor elkezdett rakétatámadások a Gázai-övezetből izraeli települések ellen. Ezúttal a határtól távolabbi Ofakim várost is elérték.
Az Izraeli Rádió és a televízió “forró vonala” online helyszíni beszámolókat közvetít. Estig összesen 5 könnyebb izraeli sebesültről számoltak be.
A Vaskupola rakétaelhárító rendszer egyre eredményesebben birkózik meg a közelről kilőtt rakétákkal és aknagránátokkal – a rendszert ugyanis néhány kilométerestől néhányszor tíz kilométeres támadás hárításra tervezték, míg Szdérot városa és néhány déli kibuc mindössze néhány száz méternyire fekszik a Gázai-övezet határától. E körzet lakosságát felkérik, hogy ne távolodjanak el 15 másodpercnyi távolságra az óvóhelyektől, illetve a rakétavédelemre megerősített építésű “védett szobától” (cheder mugán).
A Légierő folyamatosan támadja a Hamasz és az Iszlám Dzsihád bázisait, fegyverraktárait, gyakorlótereit. Estig több, mint harminc stratégiai célpontot semmisítettek meg, köztük az eddigi legnagyobb, támadási célt szolgáló alagutat, amely a Gázai-övezet, Egyiptom és Izrael hármas határa alatt vezetett.
A kormány a közeli órákban dönt a további lépésekről, amelyek egyike lehet a Gázai-övezet katonai megszállása, amelyre legutóbb 2014. júliusában, a Szilárd sziklaszirt (Cuk éjtán) hadművelet során került sor.
Izraeli Hírlevél – Halmos László, 2018. május 29., kedd

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?