Csehország Jeruzsálemben nyitott tiszteletbeli konzulátust

Jeruzsálemben nyitotta meg Csehország kedden új, tiszteletbeli konzulátusát, amelynek élére Dan Propper izraeli születésű, cseh származású üzletembert nevezték ki.

Csehország Jeruzsálemben nyitott tiszteletbeli konzulátust

A 78 éves Propper tofugyárat üzemeltet a közép-európai ország északi részén található Teplice közelében.

“Saját jó tapasztalataim alapján szeretném támogatni a csehországi beruházásokat” – mondta az üzletember a CTK cseh hírügynökségnek.

Propper szülei az egykori Csehszlovákiában éltek, és az 1939-es német megszállás előtt menekültek Izraelbe. A tiszteletbeli konzul már Tel-Avivban született.

2018 végéig cseh kulturális központ is nyílik Jeruzsálemben. Az intézmény Milos Zeman cseh elnök izraeli látogatása alatt nyithatja meg kapuit. Csehország Tel-Avivban már létesített egy kulturális központot, és itt működik az ország nagykövetsége is. Ezen kívül Haifában tiszteletbeli cseh konzulátus üzemel.   

Csehországban vitatéma, hogy helyes lépés lenne-e, ha Prága Washingtonhoz hasonlóan Jeruzsálembe helyezné át nagykövetségét. Milos Zeman támogatja az ügyet, és Izrael létrejöttének 70. évfordulója alkalmából üres frázisok helyett kézzelfogható lépéseket követelt. Andrej Babis kormányfő pedig “képtelen és alaptalan kivételnek” nevezte, hogy a külföldi országok izraeli nagykövetségeinek nem Jeruzsálem ad helyet, amelyre a zsidó állam fővárosaként tekint.   

Ezzel szemben a cseh külügyminisztérium azt vallja, hogy az ország álláspontjának összhangban kell lennie az Európai Unió és az ENSZ politikájával. Az EU és az ENSZ is elismeri a palesztinok igényét, akik Kelet-Jeruzsálemet tekintik leendő államuk fővárosának.

atv.hu/MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?