Izrael lezárta a Gázai övezet áruforgalmi átkelőhelyét

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
     Jeruzsálem, 2018. július 17., kedd (MTI) – Izrael lezárta a Gázai övezet áruforgalmi átkelőhelyét Kerem Salomnál, és ezzel felfüggesztette az övezetbe irányuló gáz- és üzemanyag szállítást – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
    A hétfő esti izraeli bejelentés szerint a gyógyszer- és élelmiszer-szállítást továbbra is engedélyezik az övezet felé. Az átkelőhely lezárását Izrael azzal indokolta, hogy a szombaton megkötött tűzszünetet a palesztin fél hétfő délután megszegte, amikor a radikális iszlamista Hamász szervezet által uralt övezetből rakétát lőttek ki izraeli területre.
    Az izraeli hadsereg is megerősítette, hogy a rakétát röviddel azután indították útnak, hogy Izrael két Hamász-őrtornyot támadott Bét Hanúnban és Dzsabáliában hétfő délután. A Hamász ezen megfigyelőállásai közelében előzőleg a palesztinok tüzeket okozó léggömböket és papírsárkányokat indítottak a szomszédos izraeli területek felé.
    “A Hamász terrorszervezet folytatta kísérletét terrorcselekmények végrehajtására, és ezért Avigdor Liberman védelmi miniszter úgy döntött, hogy a vezérkari főnök javaslatára az üzemanyag- és a gázszállítások előtt lezárja a Kerem Shalom melletti átjáróhelyet egészen a következő vasárnapig” – közölte az izraeli védelmi minisztérium.
    További megszorító intézkedésként hatról három tengeri mérföldre csökkentették az övezet parti vizeinél a halászatra engedélyezett távolságot.
     “Az izraeli szankciók a Gáza elleni bojkott fokozásának szándékát tükrözik, hogy további bűncselekményeket hajtsanak végre a gázai állampolgárokkal szemben” – állította válaszában a Hamász, és felszólította a világot a hallgatás megtörésére a szerinte Izrael által az emberiesség ellen elkövetett bűnökben.
    Emellett Egyiptom is bejelentette, hogy technikai okokból lezárják gázai átkelőhelyüket Rafahnál, s egy, a határon veszteglő autóbusznak vissza kellett fordulnia. Az egyiptomiak hangsúlyozták, hogy a technikai hiba az ő oldalukon található, és a zárlat csak időleges. Rafah a ramadán (muzulmán böjti hónap) kezdete, május közepe óta péntek és szombat kivételével eddig minden nap nyitva volt.
MTI 2018. július 17., kedd 10:35

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2020. június
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930