Orbán Viktor Izraelben járt – Magyarország és Izrael barátságát tovább erősíti a két ország

https://images1.ynet.co.il/PicServer5/2018/07/19/8667789/866778501001498640360no.jpgOrbán Viktor és Benjámin Netanyahu (Fotó: Kobi Gideon/GPO)

Orbán Izraelben – Azonosan látják a 21. század több kérdését az izraeli miniszterelnökkel
Bolczek Krisztina, az MTI különtudósítója jelenti:
    Jeruzsálem, 2018. július 19., csütörtök (MTI) – Azonos módon látják a 21. század néhány kérdését az izraeli miniszterelnökkel, így a biztonság, a terrorizmus elleni harc, a határvédelem kérdését és a modern kori antiszemitizmus problémáját – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Jeruzsálemben.
    A kormányfő Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel közösen adott sajtónyilatkozatában kiemelte: egyetértenek, hogy a biztonság a legfontosabb kérdés, és minden nemzetnek joga van saját biztonságához, és kötelességük, hogy a polgáraiknak megadják a biztonságot.
    Kijelentette: Európa ma szenved a migrációtól és a terrorizmustól, és fel kell lépni e jelenségekkel szemben.
    Orbán Viktor közölte: a modern kori antiszemitizmus erőteljes formái jelentek meg Európában, ma olyan időket élünk, amikor Nyugat-Európában nő, Közép-Európában pedig csökken az antiszemitizmus.
    Magyarországon továbbra is zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben – közölte a miniszterelnök.
    Közölte: a zsidó származású polgárok Magyarországon a kormány védelme alatt állnak, és “büszkék vagyunk”, hogy a zsidóságát nyíltan vállaló emberek biztonságban érezhetik magukat Magyarországon.
    Sokat tettünk a zsidóság kulturális újraépítése érdekében, zsinagógákat újítottunk fel, támogatjuk az oktatást – mutatott rá.
    Mint mondta, készen állnak az együttműködésre az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében.
    A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország mindig fellép azért, hogy a nemzetközi szervezetek Izraellel szemben fair, kiegyensúlyozott és elfogulatlan módon járjanak el.
    A nemzetközi fórumokon továbbra is szorosan együttműködünk Izraellel – mondta.
    A gazdasági kapcsolatokat illetően a kormányfő közölte: a gazdasági együttműködés erős, Magyarországon 200 izraeli cég működik, ezek ötezer embernek adnak munkát, és elsősorban a modern technológiákban tevékenykednek.
    A miniszterelnök azzal a kéréssel fordult izraeli partneréhez, hogy támogassa a jövőre megrendezendő magyar kulturális évadot az országban.
    “Van mit megmutatnunk” – mondta a magyar kultúráról.
    Azt is kérte az izraeli kormányfőtől, hogy támogassa a magyar nyelvű közösség múzeumának létrehozását Izraelben.     “Nem pénzt, csak jóindulatot és támogatást kérünk” – mondta.
    Orbán Viktor emlékeztetett: izraeli kollégája tavaly többnapos látogatást tett Budapesten, ezt viszonozza most.     Jelentősége van annak, hogy Izrael állam alapításának 70. évfordulóján történik ez a miniszterelnöki látogatás Izraelben – közölte.
    Úgy vélte, a kiemelkedően jó kétoldalú kapcsolatok részben a két miniszterelnök személyes együttműködésének köszönhető, annak, hogy mindkét ország élén patrióta kormányfő áll.
    Megjegyezte: jövőre lesz a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója, ezt megünnepelik.
    A miniszterelnök később Reuven Rivlin államfővel tárgyal, majd találkozik David Lau askenázi főrabbival, valamint felkeresi a Jad Vasem emlékközpontot, ahol koszorút is elhelyez, majd fát ültet el a Nemzetek Ligetében.
MTI 2018. július 19., csütörtök 10:26
Orbán Izraelben – Netanjahu: Magyarország kiáll Izrael mellett, és harcol az antiszemitizmus ellen
    Jeruzsálem, 2019. július 19., csütörtök (MTI) – Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök méltatta csütörtökön, Orbán Viktor magyar kormányfővel közösen tartott jeruzsálemi sajtótájékoztatóján azt, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, és harcol az antiszemitizmus ellen. 
    Netanjahu a két politikus által közösen adott sajtónyilatkozatban arról beszélt, hogy szép emlékei maradtak a tavalyi júliusi budapesti látogatásáról, és ezzel kapcsolatosan emlékeztetett arra, hogy Herzl Tivadar, a cionista mozgalom megalapítója is Budapesten született, és a cionizmus is a magyar fővárosból indult ki. A sajtótájékoztató helyszínén a két miniszterelnök mögött Herzl Tivadar mellszobra állt.
    Netanjahu emlékeztetett arra, hogy budapesti látogatásakor Orbán Viktor, Izrael “igaz barátja” az antiszemitizmus elleni harc fontosságáról beszélt.
    “Az antiszemitizmus évezredeken keresztül sorscsapás volt a zsidók számára, és szörnyű tragédiákat okozott, és köztük a legnagyobb tragédia a húszadik században a holokauszt volt” – hangoztatta Netanjahu. Az antiszemitizmus ellen folyamatosan, megalkuvás nélkül és egyértelműen harcolni kell, és ezzel összefüggésben Netanjahu emlékeztetett arra, hogy Magyarország támogatta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának állásfoglalását az antiszemitizmus elítéléséről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány tízmilliárd forintot szánt a zsinagógák felújítására, és amikor márciusban a magyar miniszterelnök – Aleksandar Vucic szerb elnökkel együtt – felavatta a felújított szabadkai zsinagógát, azt hangoztatta, Magyarország köteles szavatolni azt, hogy a zsidók félelem nélkül éljenek az országban, és szabadon gyakorolhassák a vallásukat.
    “Ezek a cselekedetek jó irányba mutatnak, és ennek folytatására bátorítjuk minden barátunkat Európa-szerte, világszerte” – mondta az izraeli miniszterelnök.
    Netanjahu megjegyezte, hogy Izrael és Magyarország nem nagy országok, de “nagyok a törekvéseikben, tehetségben és szellemi képességeiben”. Hatalmas lehetőségek rejlenek a magyar és az izraeli gazdasági együttműködésben, és a két ország már most is számos ágazatban együttműködik.
    “Mindketten értjük, hogy a radikális iszlám fenyegetése valóságos, és veszélybe sodorhatja Európát, veszélybe sodorhatja a világot, minket és arab szomszédainkat is” – mondta Netanjahu. Hozzátette, hogy a militáns iszlám legfenyegetőbb forrása Irán, Izrael pedig a radikális iszlám elleni küzdelem arcvonalában van, és ezzel sok szempontból Európát is oltalmazza.
    Netanjanu köszönetet mondott Orbán Viktornak Izrael védelmezéséért. Mint fogalmazott: nagyra becsüli azt, hogy Budapest újra és újra kiállt Izrael mellett nemzetközi fórumokon.  Az izraeli külpolitika fontos célja a kapcsolatok megváltoztatása nemcsak kétoldalú viszonylatban, hanem változtatni akar azon is, ahogyan kezelik Izraelt a nemzetközi szervezetekben. Netanjahu köszönetet mondott azért, hogy ebben Magyarország sokszor élenjáró szerepet vállalt. Méltatta azt  is, hogy Magyarország vendéglátója volt a visegrádi országok és Izrael tavalyi júliusi csúcstalálkozójának. Netanjahu fontosnak nevezte Izrael és a visegrádi országok kapcsolatát, amelyet Izrael a jövőben erősíteni akar. Nem zárta ki, hogy már az idén sor kerül Jeruzsálemben Izrael és a V4-ek újabb csúcstalálkozójára.
MTI 2018. július 19., csütörtök 12:32
Orbán Izraelben – A magyar kormány teljesíti kötelességét a zsidó közösséggel szemben
    Jeruzsálem, 2018. július 19., csütörtök (MTI) – A magyar kormány ahogyan eddig, úgy a jövőben is teljesíti minden kötelességét a magyarországi zsidó közösség tagjaival szemben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Jeruzsálemben, amikor Reuven Rivlinnel, Izrael Állam elnökével találkozott.
    A miniszterelnök az elnöki rezidencián az izraeli államfővel folytatott megbeszélése elején kiemelte: Magyarországon él a legnagyobb zsidó közösség Közép-Európában, és ez a kormánynak különleges felelősséget ad. Minden magyar állampolgárt megvédenek, így a zsidó közösség is a kormány védelme alatt áll, ami azt jelenti, hogy zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben – jelentette ki.
    Orbán Viktor kifejtette: az antiszemitizmus modern formái terjedőben vannak Nyugat-Európában, míg Közép-Európában csökken az antiszemitizmus. Magyarország támogatja a helyi zsidó közösség kulturális újraépítését – tette hozzá.
    A gazdasági kapcsolatokat illetően közölte: 200 izraeli cég működik Magyarországon ötezer magyar embernek állást adva, és ezek a vállalatok elégedettek Magyarországgal. Az izraeli miniszterelnökkel arról is beszéltek, hogy miként erősíthetnék ezt az együttműködést – idézte fel.
    Reuven Rivlin hangsúlyozta: nagyra értékelik az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tesz az antiszemitizmus visszaszorítására, továbbá azt a támogatást, amelyet Magyarország nyújt a nemzetközi szervezetekben Izraelnek.
    Mint mondta, fontos küzdeni a neofasizmus ellen, hiszen az teret enged a rasszizmusnak és a gyűlöletnek, ezért komoly veszélyt jelent a szabad világra.
    Az államfő kiemelte a demokrácia jelentőségét, és közölte: Izraelben zsidó demokráciát építenek, ahol természetes a szabad vallásgyakorlat.
MTI 2018. július 19., csütörtök 12:50
Orbán Izraelben: tovább erősítjük Magyarország és Izrael barátságát
Jeruzsálem, 2018. július 19., csütörtök (MTI) – A jövőben is tovább erősítjük Magyarország és Izrael barátságát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Jeruzsálemben.
    A kormányfő hivatalos izraeli programja részeként fát ültetett a Nemzetek Ligetében, és köszöntőjében kiemelte: e barátság alapja a magyarországi zsidó közösség, amely a legnagyobb Közép-Európában, a nagyszámú magyar diaszpóra Izraelben, Herzl Tivadar öröksége, a hasonló értékek, valamint a béke és biztonság megőrzésének közös vágya.
    A miniszterelnök közölte: minden politikai vezető kötelessége tanulni a múlt hibáiból. Sosem felejtjük el, hogy annak idején a magyar kormány nem tudta megvédeni a zsidó polgárait, de ma garantáljuk minden zsidó polgár biztonságát Magyarországon, és zéró tolerancia van az antiszemitizmus ellen – jelentette ki.
    Hozzátette: segítik a zsidó vallásos és kulturális élet újraépítését, zsinagógákat újítanak fel, iskolákat támogatnak, kulturális eseményeket rendeznek.
    Orbán Viktor azt mondta: nagy jelentősége van a mostani faültetésnek, amely a magyar-izraeli barátságot jelképezi.
MTI 2018. július 19., csütörtök 17:44
Orbán Izraelben – Kormányszóvivő: Közép-Európában biztonságosabb zsidónak lenni, mint bárhol máshol a kontinensen
Budapest, 2018. július 19., csütörtök (MTI) – Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint Közép-Európában biztonságosabb zsidónak lenni, mint bárhol máshol Európában, és ez “összefüggésben áll a tömeges migráció okozta új típusú antiszemitizmussal”.
    Kovács Zoltánt azzal kapcsolatban kérdezték csütörtökön az M1 aktuális csatornán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a nap folyamán Jeruzsálemben tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel.
    A kormányszóvivő hangsúlyozta: megkérdőjelezhetetlen a kormány elkötelezettsége a zsidóság, illetve a zsidóság biztonsága mellett, minden segítséget megadnak az itt élő magyar zsidók, zsidó magyarok életéhez. A zsidó közösség a magyar nemzet szerves részévé vált – tette hozzá.
    Megjegyezte: bár a közép- és kelet-európai régiót “kipécézték” az antiszemitizmussal kapcsolatban Nyugat-Európában az elmúlt évtizedekben, azt látják, hogy az antiszemita incidensek száma és jellege Nyugat-Európában messze felülmúlja azt, ami Magyarországon vagy Közép-Európában tapasztalható.
    A “Stop Soros” törvénycsomag miatt megindított európai uniós kötelezettségszegési eljárásról Kovács Zoltán azt mondta: nem lepődnek meg, az történik, amire számítottak; a bevándorláspárti vélemények nekimennek azoknak az új intézkedéseknek, amelyek megpróbálják felszámolni azokat a kiskapukat, amelyekkel “az úgynevezett civil szervezetek visszaéltek”.
MTI 2018. július 19., csütörtök 22:08
Orbán Izraelben – Semjén Zsolt magánlátogatást tett Betlehemben
    Budapest, 2018. július 20., péntek (MTI) – Magánlátogatást tett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Betlehemben, ahol megtekintette a felújítási munkálatokat a Születés templomában, amelyekhez Magyarország 2011-ben – első külföldi államként – és 2018-ban is pénzadománnyal járult hozzá – közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.
    A közlemény szerint a miniszterelnök-helyettest Zijad al-Bandak, a palesztin elnök keresztény ügyekért felelős főtanácsadója fogadta, majd bemutatta a munkálatok helyzetét, illetve köszönetet mondott Magyarország támogatásáért.
    Hangsúlyozták: Magyarország kiemelten támogatja a közel-keleti keresztény egyházakat és közösségeket, és erre a támogatásra a jövőben is számíthatnak.
    A templom támogatásával az ország nemcsak Palesztinának és a helyi keresztény közösségnek nyújtott támogatást, hanem hozzájárul a kereszténység egyik legfontosabb szent helyének megőrzéséhez is – írták.
    A megbeszélést követően Semjén Zsolt Nasszer Hamísz, Magyarország betlehemi tiszteletbeli konzulja kíséretében megtekintette a Betlehemben tervezett magyar zarándokház lehetséges helyszíneit.
    Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután utazott kétnapos hivatalos látogatásra Izraelbe, delegációjának tagja volt Semjén Zsolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is.
MTI 2018. július 20., péntek 14:34

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?