Izrael jóváhagyta 384 lakás építését Ciszjordániában


Telepes lakások (Fotó: Ilan Arad/lowshot.com)

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
    Jeruzsálem, 2018. augusztus 22., szerda (MTI) – Az izraeli hatóságok jóváhagyták 384 lakás építését az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában – közölte szerdán a Háárec című izraeli újság honlapja.
    A döntést a védelmi minisztérium keretében működő, Ciszjordánia civil ügyeiért felelős hatóság hozta meg. Főként a biztonsági kerítés és falrendszer Izrael felé eső oldalán, de 1967-ben elfoglalt területeken álló telepeket bővítenek majd.
    Közel négyszáz lakás esetében a határozat alapján már meg is kezdhetik az építkezést, de 622 más lakásnál is lépéseket tettek az engedélyezési procedúra felgyorsítására.
    Két illegális előretolt telep ügyét kiemelték a csomagból az utolsó pillanatban, amiért a kneszet “Izrael földje” nevű lobbijának két vezetője, a telepeseket támogató jobboldali Habájt Hajehudi párthoz tartozó Becalel Szmotrics és a kormányzó jobboldali Likudhoz tartozó Joáv Kis tiltakozott.
    A két politikus ezeken az ellentmondásos helyeken is építkezésre szólította fel Benjámin Netanjahu kormányfőt. Szintén elégedetlenségének adott hangot a telepesek tanácsa, mert szerinte a keddi tanácskozáson az utóbbi másfél év legkevesebb engedélyét adták meg, amikor összesen csak mintegy ezer ügyben döntöttek, szemben a korábbi 2-3 ezres nagyságrenddel.
    A Békét Most nevű békemozgalom vezetői is tiltakoztak, de ők azért, mert szerintük az újabb telepeslakásokkal Izrael rontja a béke esélyét a palesztinokkal, mivel a jövendő palesztin állam területi alapját jelentő Ciszjordániába telepítenek zsidókat.
    A baloldali ellenzék szerint ezekkel az építkezésekkel a kormány aláássa a kétállami megoldás lehetőségét, amely egy Izraellel békés viszonyban álló palesztin államot tervez Ciszjordánia és a Gázai övezet területén.
MTI 2018. augusztus 22., szerda 16:30

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?