Katonai együttműködési megállapodást írt alá Irán és Szíria, és Irán nem szándékozik kivonulni Szíriából

Katonai együttműködési megállapodást írt alá az iráni és a szíriai védelmi miniszter Damaszkuszban – számolt be hétfőn több iráni hírügynökség.

Katonai együttműködési megállapodást írt alá Irán és Szíria

Bassár el-Aszad és Amir Hatami (Fotó: Reuters)

Az Irna hírügynökség azt írta, hogy a megállapodás széles körű lehetőségeket teremt a kétoldalú katonai kapcsolatokban. A Mehr hírügynökség Amir Hatami iráni védelmi miniszter beszédéből pedig azt a részt ragadta ki, amely szerint Irán kész részt venni Szíria újjáépítésében és fegyverrendszereinek fejlesztésében. Azt hangoztatta, az iráni magánszektor képes segítséget nyújtani a szíriai népnek és kormánynak az újjáépítésben.

Ali Abdullah Ajub szíriai védelmi miniszter azt mondta, hogy országa történetében befejeződött a háborús szakasz és megkezdődött a helyreállításé. Az aláírt egyezmény bizonyítéka a Teherán és Damaszkusz közötti kapcsolatok fejlődésének – tette hozzá. A kétoldalú katonai együttműködési megállapodás részletei egyelőre nem ismertek.

Amir Hatami iráni védelmi miniszter vasárnap érkezett kétnapos látogatásra a szíriai fővárosba, ahol találkozik Bassár el-Aszad elnökkel és magas rangú katonai vezetőkkel is.

A szíriai polgárháborúban az iráni erők támogatást nyújtottak a szíriai kormányhadseregnek.
John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a múlt héten arról beszélt, hogy Iránnak el kell távolítania erőit Szíriából. Iráni tisztviselők azt válaszolták, hogy az Aszad-kormány meghívására tartózkodnak Szíriában, és nem szándékoznak kivonulni az országból.

atv.hu/MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?