Washington nem támogatja tovább a palesztinokat segítő (UNRWA) ENSZ-hivatalt

Kapcsolódó kép

Az Egyesült Államok teljesen megszünteti az ENSZ palesztin menekülteket támogató hivatalának (UNRWA) finanszírozását – közölte az amerikai külügyminisztérium pénteken.

Heather Nauert külügyi szóvivő a döntést azzal indokolta, hogy az UNRWA üzleti modellje és költségvetési gyakorlata “menthetetlenül hiányos”.

Hozzátette: az ügynökség „végtelenül és exponenciálisan bővülő  kedvezményezettekből álló közössége egyszerűen fenntarthatatlan, évek óta válság-üzemmódban van”.

Donald Trump amerikai elnök januárban jelentette be, hogy Washington csökkenti a palesztinoknak nyújtott segélyeket, amíg nem folytatják a béketárgyalásokat, melyek 2014-ben szakadtak meg. Trump a Twitteren azt írta, hogy bár Washington „dollármilliók százait” adja a palesztinoknak, ők nem értékelik a gesztust, és továbbra sem hajlandóak tárgyalni Izraellel.

Ezt követően Trump augusztusban utasította a külügyminisztériumot, hogy 200 millió dollárral csökkentse a palesztin területeknek szánt segélyeket.

Vérlázító döntésről beszélnek a palesztinok

Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, a Ciszjordániát irányító Fatah párt vezetőjének a szóvivője az amerikai döntést a palesztin nép elleni „vérlázító támadásnak” minősítette, ami egyben ellenkezik az ENSZ határozataival.

A szóvivő kijelentette: e „büntetés” nem változtat annak tényén, hogy az Egyesült Államok már nem játszik szerepet a térségben és a palesztin-izraeli konfliktus megoldásában. „Sem az Egyesült Államok, sem más nem tudja megszüntetni az UNRWA-t” – hangsúlyozta.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet szintén elítélte az amerikai lépést, amelynek szerinte az a célja, hogy megszüntessék annak jogalapját, hogy a palesztinok visszatérjenek felmenőik földjére, amely jelenleg Izrael területén helyezkedik el.

A Hamász március óta számos tüntetést szervezett az izraeli határra a Nagy Visszatérés Menete nevet viselő demonstrációsorozat keretében. A megmozdulásokon több száz palesztin halt meg és több ezren megsebesültek.

A Hamász leszögezte: az amerikai vezetés a palesztin nép ellenségévé vált.

Heiko Maas német külügyminiszter éppen pénteken jelentette be, hogy Németország növeli hozzájárulását az UNRWA költségvetéséhez, mivel a Washington okozta finanszírozási problémák bizonytalanságot teremtenek.

„A szervezet megszűnése irányíthatatlan láncreakcióhoz vezethet” – hangsúlyozta Maas.

Az UNRWA-t az 1948-as arab-izraeli háború után alapították abból a célból, hogy az ennek következtében menekülni kényszerült, csaknem 700 ezer palesztinnak segítsen. Jelenleg mintegy 5 millió palesztinnak nyújt különböző szolgáltatásokat, például csaknem 280 ezer gázai gyerek oktatását biztosítja.

Így reagált az UNRWA

A palesztinokat segítő ENSZ-hivatal sajnálja az amerikai támogatás megszüntetését.  Az UNRWA alapvető fontosságú szolgáltatásokat biztosít a palesztin menekülteknek, és ezzel hozzájárul a régió stabilitásához – fogalmazott közleményében a hivatal főigazgatója. Pierre Krähenbühl egyúttal felszólította a többi donorországot, hogy nyújtsanak segítséget az amerikai támogatás beszüntetésével keletkező pénzhiány orvosolásában.

Az ENSZ-program költségvetése évi hozzávetőleg 1,1 milliárd dollár (310 milliárd forint), amelynek egyharmadát eddig az Egyesült Államok állta. Donald Trump amerikai elnök kormányzata azonban hosszú ideje bírálta az UNRWA működését, többek közt hiányosnak nevezve a szervezet gazdálkodását. Washingtonban kifogásolták továbbá, hogy a programban túl sok embert ismernek el menekültként.

Izrael állam hetven évvel ezelőtti létrejötte után több mint hétszázezer palesztin vált menekülté. Az ő megsegítésükre hívták életre 1949-ben az UNRWA-t, amely jelenleg már több mint ötmillió palesztint támogat Jordániában, Libanonban, Szíriában, a Gázai övezetben és Ciszjordániában, jórészt a hét évtizeddel ezelőtti menekültek leszármazottait.

Az Egyesült Államok tavaly még több mint 350 millió dollárt folyósított az UNRWA-nak. Idén januárban még juttatott 60 millió dollárt a szervezetnek, de ez csak kevesebb mint fele volt az esedékes 125 millió dollárnak. Azóta pedig visszatartotta a kifizetéseket, amelyeket egyébiránt aránytalanul nagy tehernek tartott magára nézve.

Augusztus végén az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy több mint kétszáz millió dollárral csökkenti a palesztinoknak szánt kétoldalú segélyprogramok támogatását. A döntést a ciszjordániai és a gázai projektek felülvizsgálata nyomán hozta meg.

Donald Trump kormánya korábban azt hangoztatta, hogy a segélyek megvonása nem a palesztinok büntetése, amiért nem tárgyalnak Izraellel a békéről – emlékeztettek hírügynökségek.

MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?