Gáza-határ, pénteki zavargások: három arab halott, egy izraeli sebesült • Ismét gyerekeket küldtek a tűzvonalba

https://2.bp.blogspot.com/-mEk_Q3D8FbM/W5ya0MjggMI/AAAAAAAAGno/XeAnbKoYnpsVuwOnALd9bdu4XrbrK9wkACLcBGAs/s1600/87723330100283640360no.jpgA Hamasz által március vége óta bevezetett  pénteki határmenti zavargásokban ezúttal tízezres tömeg vett részt. A határőrség 13 ezerre becsülte a gumiabroncs-égető, kődobáló, a határkerítésen átmászni próbáló fiatalok számát.

Ahol a támadók kézigránátot, vagy lángoló Molotov-koktélos üveget dobtak feléjük, a katonák fegyverüket használták. A gázai palesztin Egészségügyi Minisztérium pénteken este három halottat jelentett, akikkel lövések végeztek. Az egyik halott egy 14 éves fiú, a másik kettő 21, illetve 30 éves volt. A sebesültek számát 250-ben adták meg.

Az izraeli oldalon egy tiszt könnyebben megsebesült a felé dobott csőbomba repeszeitől.

Az izraeli hadsereg később átvizsgálta az innenső oldali biztonsági kamerák felvételeit, amelyekből úgy tűnik, hogy a fiút egy, a katonák felé parittyával kilőtt kő találta fejen.

Izraeli Hírlevél – Halmos László

Az MTI tudósítása szerint eközben a határ izraeli oldalán, Sakedánál egy Gázából Izraelbe indított léggömb okozta tüzet próbáltak eloltani a tűzoltók. Korábban az izraeli tűzszerészek egy, a határnál elhelyezett pokolgépet hatástalanítottak. Ezen a héten már másodszor semlegesítettek a határkerítéshez telepített gázai robbanószerkezetet.

Az izraeli rendőrség pénteken arról is beszámolt, hogy a Gázától több tucat kilométer távolságra található Kirjat Gat nevű városka egyik játszóterén több, odáig repült, összefűzött léggömböt találtak, melyekhez egy fel nem robbant gyújtó petárdát kötöttek. A biztonságiak szerint az övezetből eregették  a léggömböket Izrael felé.

A március végén kezdődött, a “visszatérés menetének”  elnevezett határmenti tiltakozásokról Izrael azt állítja, hogy a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezi. A tüntetők péntekenként rendszeresen kövekkel és molotov koktélokkal támadják az izraeli katonákat, és megpróbálják megsérteni a határkerítést.

A demonstrációk megkezdése óta legalább 129 palesztint öltek meg az  összecsapásokban, akik közül több tucatnyian a Hamász tagjai voltak a szervezet elismerése szerint. Sokan mások az övezet második legnagyobb terrorszervezete, az Irán által támogatott palesztin iszlám dzsihád soraiba tartoztak. Egy gázai orvlövész agyonlőtt egy izraeli katonát.

A tiltakozók rendszeresen tüzeket okozó eszközöket és léggömböket indítanak Izraelbe, amelyek megsemmisítették több erdőt, felégették a növényzetet és megölték az állatállományt. Több mint 7 ezer hektár földet gyújtottak fel, ezzel több millió sékeles, (több mint százmillió forintos) kárt okozva az izraeli illetékesek számításai szerint.

MTI

No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

2019. április
h k s c p s v
« feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930